HUNEDOARA. Muzeul Aurului din Brad si Mina Barza, din care s-a extras minereu aurifer pana in anul 2006, au fost cuprinse intr-un program de ecologizare si reabilitare, al carui scop este introducerea celor doua obiective intr-un circuit turistic. Proiectul prevede ca o galerie si mai multe abataje ale minei de aur sa fie amenajate in asa fel incat sa poata fi vizitate de grupurile de turisti interesate de modul in care se extragea pretiosul minereu.
In ceea ce priveste Muzeul Aurului, cladirea acestuia va fi reabilitata total, atat in exterior, cat si in interior. De asemenea, spatiul expozitiei cu esantioane de aur, minerale si flori de mina va fi reamenajat, in paralel cu montarea unor noi echipamente de securitate. Lucrarile de reabilitare au inceput, fiind prevazute sa se desfasoare pe parcursul anului in curs. Valoarea investitiei se ridica la cinci milioane de lei, din care aproape doua milioane vor fi folosite pentru refacerea cladirii Muzeului Aurului, iar diferenta, pentru ecologizarea Minei Barza.
Muzeul Aurului din Brad a fost infiintat in anul 1896 si este singurul din Europa care detine o colectie de aur nativ. In prezent, colectia numara 1.300 de esantioane cu aur nativ, provenite de la Mina Barza, din Muntii Metaliferi si alte zacaminte din lume. Unele esantioane sunt identificate prin nume care au fost date in functie de forma aurului nativ pe care il contin si au fost expuse in mai multe muzee ale lumii.
Muzeul Aurului din Brad detine si o impresionanta colectie formata din 1.100 de minerale, aduse din toata lumea. De asemenea, in muzeu pot fi gasite unelte folosite la exploatarea aurului in perioada romana, de cand in zona functioneaza si Mina Barza.
Sursa: 24 de ore