Austriecii fac lobby pentru taierea padurilor

Un studiu finantat de guvernul Austriei ne recomanda cresterea defrisarilor cu mai mult de jumatate decat in prezent. Cei mai mari prelucratori de lemn din Romania vin din Austria

Din intamplare, tot o firma din Austria face evaluarea padurilor romanesti. Austroprojekt spune ca lucreaza pentru Ministerul roman al Agriculturii, dar oficialii de la Bucuresti neaga.

Firma austriaca Austro-projekt lucreaza la un studiu referitor la „Silvicultura si industria forestiera din Romania”, iar printre recomandarile preliminare ale acestuia se numara majorarea volumului anual al taierilor din padurile romanesti la 27 milioane de metri cubi anual, fata de 16-17 milioane in prezent.

Federatia pentru Apararea Padurilor atrage atentia asupra faptului ca o asemenea concluzie ar avea ca efect disparitia padurilor destinate exploatarii in urmatorii cinci ani. In schimb, firmele care lucreaza in domeniu ar avea numai de castigat ca urmare a majorarii cantitatii de materie prima la care ar avea acces.

Federatia sustine ca firma austriaca a fost desemnata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, iar finantarea a fost realizata prin Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Alexandru Florea, consultant in cadrul Austroprojekt, confirma ca exista un contract intre societatea austriaca si Ministerul Agriculturii.

Oficialii de la Agricultura neaga insa orice implicare. Danut Iacob, directorul directiei de management forestier din cadrul Ministerului Agriculturii, sustine ca „este un studiu finantat de guvernul Austriei si este derulat prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pur si simplu ei au zis ca vor sa faca un studiu referitor la resursa din Romania. Nu exista niciun fel de solicitare din partea noastra. Este o initiativa a austriecilor, e posibil sa fie un lobby al unor societati austriece”.
In Romania sunt mai multe firme austriece care au investit sume consistente in exploatarea si prelucrarea lemnului (cherestea, pal). Egger a demarat, in 2006, o investitie, in valoare de o jumatate de miliard de euro la Radauti. Schweighofer are planificate investitii de 130 milioane de euro pana in 2010, iar Kronospan a achitat in 2004 firmei italiene Gruppo Frati aproximativ 200 milioane de euro pentru fabricile din Sebes.

Ministerul spune ca studiu nu are caracter obligatoriu

Oficialii de la Ministerul Agriculturii sustin ca studiul nu este obligatoriu pentru tara noastra si ca are cel mult o valoare informativa. Potrivit lui Danut Iacob, posibilitatea de taiere din cadrul padurilor se stabileste prin amenajamente silvice facute de institute abilitate din Romania. In momentul de fata, maximul admis pentru defrisare este in jur de 21 milioane metri cubi pe an. Taierile legale realizate in ultimii patru ani au fost de 15-16 milioane metri cubi.

In luna februarie, studiul a fost prezentat la Sinaia intr-o consfatuire la care au participat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Regiei Romsilva si asociatiilor proprietarilor de paduri. Federatia pentru Apararea Padurilor spune ca nu a fost invitata.

De asemenea, nu au fost prezenti nici membri ai Academiei Romane si Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, dar cu acestia consultantii firmei Austroprojekt au purtat discutii la finalul lunii februarie, cand au primit si critici la adresa concluziilor studiului.

Recomandarile studiului

reducerea varstei exploatabi-litatii padurilor cu 10-20 de ani
cresterea cu circa 65% a volumului de extras prin rarituri in padurile tinere
infiintarea de culturi speciale pentru celuloza in locul padurilor polifunctionale
reducerea drastica a personalului silvic angajat pentru paza padurilor

Sursa: Federatia pentru Apararea Padurilor

10 milioane metri cubi reprezinta cantitatea suplimentara de lemn recomandata de austrieci pentru a fi taiata anual

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *