Autoritatile de mediu au inceput ieri un control complex la Romplumb

Autoritatile de mediu din Maramures au inceput ieri un control complex la societatea Romplumb, coordonat de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) si Comisariatul Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu.

Verificarile vizeaza respectarea conditiilor din autorizatia integrata de mediu, dar si realizarea masurilor din programul de masuri al societatii baimarene, considerata de conducerea APM Maramures singurul mare poluator al municipiului. Directorul executiv al APM Maramures, Viorel Iancu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca rezultatele controlului de la Romplumb vor fi cunoscute peste cateva zile.

Efectele negative ale activitatii miniere, stopate peste 50 de ani?

Controlul de la Romplumb se face de doua ori pe an, autoritatile de mediu din judet verificand modul in care societatea baimareana respecta conditiile din autorizatia integrata de mediu. Directorul de la APM a precizat ca, pe langa aceste verificari, vor fi facute determinari efective privind calitatea aerului. „In ce priveste poluarea aerului din Baia Mare nu stam mai bine ca anul trecut. Marele poluator Romplumb nu a executat masurile prevazute in autorizatia integrata de mediu, iar unele dintre acestea ar putea fi rezolvate cel mai devreme in 2009. Cert este ca aerul este poluat in continuare, in toate punctele de monitorizare pe care le avem amplasate in municipiu inregistrandu-se saptamanal depasiri, mai ales la indicatorul plumb”, a aratat Viorel Iancu. Dupa ce a prezentat raportul de activitate pe anul trecut, directorul de la APM a adaugat ca nu poate fi multumit pe deplin de ceea ce se intampla pe linie de protectia mediului, atata timp cat investitiile in acest domeniu, dar si cele privind programele de masuri la unitatile poluatoare, sunt foarte mici. „In acest ritm nu prevad ca in urmatorii 50 de ani sa se stopeze efectele negative ale activitatii care s-a desfasurat in sectorul minier. Deoarece, cu mici exceptii, la suprafata nu s-a executat inca nicio lucrare, dar vor trebui gasite resursele necesare pentru efectuarea lucrarilor de inchidere si ecologizare a perimetrelor miniere”, a mentionat seful de la APM Maramures. Acesta a mai amintit, printre altele, de campania nationala de colectare a deseurilor din echipamente electrice si electronice, desfasurata anul trecut, unde Maramuresul a ocupat locul 2 pe tara, dupa municipiul Bucuresti. Din pacate insa, procesul de colectare nu si-a gasit nici in prezent finalitatea, iar autoritatile centrale inca nu au terminat de pus la punct in intregime sistemul de gestionare a deseurilor.

Sursa: Informatia Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *