Gunoaiele Ardealului, la portile Clujului

Reprezentantii Nokia au anuntat ca nu vor sa-si depoziteze resturile la rampa de la Pata Rat.

In paralel, administratia judeteana a demarat proiectul privind atragerea de finantare europeana pentru realizarea unui depozit ecologic regional pe un teren al comunei Chinteni.

Compania Nokia este dispusa sa ajute la gasirea unei solutii pentru realizarea unui depozit ecologic de deseuri la Cluj, care sa respecte normele europene.

„Desi cantitatea deseurilor Nokia va fi una infima, reprezentantii companiei nu vor sa-si depoziteze resturile la rampa de la Pata Rat si sunt dispusi sa faca lobby si chiar sa contribuie cu fonduri pentru realizarea unui depozit ecologic”, a spus Viorel Gavrea, directorul Tetarom, compania care administreaza parcul industrial de la Jucu, ocupat de Nokia.

La randul sau, arhitectul judetului, Radu Spanu, a declarat ca reprezentantii Nokia s-au aratat nemultumiti de rampa de la Pata Rat, insa administratia judeteana a gasit deja o solutie pentru a asigura regiunii un depozit ecologic de deseuri.

„inca de la finele anului trecut ne-am inteles cu reprezentantii administratiei din Chinteni pentru preluarea unui teren pe care sa putem realiza depozitul de gunoi”, a afirmat Radu Spanu. Acesta a precizat ca suprafata de teren masoara circa 18 hectare si se afla la sud-est de satul Padureni din comuna Chinteni.

„Noi am avut o discutie si cu reprezentantii Ministerului Mediului. Terenul identificat corespunde cerintelor in materie de depozitare de deseuri ale Uniunii Europene. Acum facem proiectul tehnic. Speram sa obtinem banii necesari investitiei printr-un program european de finantare”, a declarat Spanu.

intreaga investitie se ridica la 40 de milioane de euro. Din aceasta suma, UE va contribui cu 80%, Guvernul, cu 18%, iar administratia judeteana, cu 2%.

Finlandezii au si alte solutii

Pentru ca nu exista siguranta obtinerii acestei finantari, arhitectul judeteului spune ca nu este exclus parteneriatul privat.

„Noi am facut asocierea cu administratia din Chinteni. Avem terenul, ne putem orienta si spre un investitor privat”, a afirmat Radu Spanu. Acesta a precizat ca sunt companii puternice interesate de realizarea unui depozit regional de deseuri la Cluj si ca aceasta investitie se va finaliza fara probleme pana in 2010.

„Cand s-a vorbit initial de licitatia depozitului pe terenul din Apahida, 11 firme au fost interesate de oferta noastra”, a spus Spanu. intre timp, compania finlandeza Nokia are alte solutii. „Pana in 2010, Nokia va putea sa-si depoziteze deseurile fie la Pata Rat, fie la rampele ecologice de la Dej si Gherla, care vor fi finalizate in curand. Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a informat pentru ZIUA de Cluj ca hotararea privind asocierea cu administratia judeteana pentru realizarea depozitului regional de deseuri a fost deja emisa.

Ea a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut cu specialistii in deseuri, depozitul ecologic va fi un fel de statie de reciclare a deseurilor, si nu o rampa cum este cea de la Pata Rat, din Cluj-Napoca.

Trebuie precizat ca rampele ecologice regionale finantate din fondurile structurale pot fi realizate doar de catre autoritatile publice locale. Implicarea companiilor private, direct sau prin intermediul parteneriatelor public-private, in construirea de depozite ecologice de deseuri cu finantare europeana, nu este posibila in perioada 2007-2013, au aratat reprezentantii institutiei de gestionare a fondurilor structurale pentru mediu.

Terenul trebuie sa fie in proprietate publica, iar beneficiarii sunt autoritati publice locale. Parteneriatul public-privat nu apare ca posibilitate, informa directorul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Mediu, Attila Darabos. in cazul in care proiectul privind realizarea depozitului regional la Chinteni nu va fi aprobat, administratia judetena va organiza o licitatie publica pentru atragerea unui investitor.

Sursa: Ziua de cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *