Autoritatile din Chile vor sa puna taxa pe fast-food, ceea ce a declansat o disputa, patronii de restaurante spunand ca oamenii sunt pedepsiti din cauza unei „simple necesitati biologice”, relateaza presa internationala.
Initiativa vine din cauza unei tendinte ingrijoratoare – o treime din populatia de 17 milioane a statului Chile este obeza.
„Campaniile de informare a opiniei publice sunt utile, dar nu sunt suficiente. In schimb, cresterea taxelor este o masura eficienta, deci trebuie analizata”, a spus ministrul sanatatii, Jaime Manalich.
Doi membri ai opozitiei de centru-stanga care au propus o taxa similara in 2008 au salutat masura, care este in curs de dezbatere. In opinia lor, o crestere de 20% a taxei ar trebui impusa alimentelor cu prea multe grasimi saturate sau sare.
„Nivelul de obezitate creste alarmant, tendinta este similara cu cea din SUA”, a spus un nutritionist, precizind ca 55% dintre chilieni sunt supraponderali si 33% intrunesc criteriile obezitatii. 18% dintre copii sunt obezi, procent mai mare decat in SUA (16%).
Insa patronii de restaurante sunt extrem de nemultumiti. „Nu cred ca o crestere a taxelor va opri consumul, pentru ca oamenii vor sfarsi prin a plati, indiferent de pret”, a spus seful Asociatiei gastronomice din Chile. „Este ceva nemaiauzit. Nu vorbim despre un viciu, ca tutunul sau alcoolul, este o necesitate biologica”, a subliniat proprietarul francizei McRico.
Un analist, Marcelo Brunet, a venit cu un argument mai convingator. „Va fi greu de definit ce este junk food, din punct de vedere legal”, a spus el. „Pentru unii, este mancarea cu un nivel ridicat de grasimi sau sare, dar asta include si alimente ce nu se inscriu in categoria junk food”, a subliniat el.
Sursa: Realitatea TV