Autoritatile federale americane au autorizat pentru prima data din 1978 construirea de noi reactoare nucleare in Statele Unite.

0
432
Cernavodă va fi gazda unei conferinte europene pe teme nucleare
Autoritatile federale americane au autorizat pentru prima data din 1978 construirea de noi reactoare nucleare in Statele Unite.

Autoritatile federale americane au autorizat, joi, pentru prima data din 1978 construirea de noi reactoare nucleare in Statele Unite.

Comisia pentru reglementare in domeniul nuclear (NRC) a aprobat o rezolutie care autorizeaza „construirea si punerea in serviciu a reactoarelor trei si patru de la Vogtle”, centrala atomica situata in Georgia (sud-est) si exploatata de Southern Nuclear.

Este vorba despre primele doua reactoare a caror constructie este autorizata de NRC din 1978, cand a fost aprobata centrala din Shearon Harris in North Carolina (sud-est).

Cele doua viitoare reactoare de la Vogtle sunt de tipul AP1000 realizate de grupul japonez Toshiba si filiala sa americana Westinghouse.

Cu o putere de 1.154 MW, potrivit constructorului, AP1000 este un reactor de a treia generatie cu apa sub presiune. Acesta a primit certificare din partea NRC pentru piata americana in decembrie.

Permisul de constructie a fost acordat in pofida opozitiei presedintelui NRC, Gregory Jaczko. „Nu pot sa sustin eliberarea acestei autorizasii ca si cum Fukushima nu ar fi avut loc niciodata”, or, „in opinia mea, este ceea ce suntem pe cale sa facem”, a declarat el, referindu-se la catastrofa nucleara japoneza din martie 2011.

Jaczko a declarat ca el ar fi vrut sa lege licenta acordata Southern Nuclear de un „angajament irevocabil” al companiei de a incheia, inainte de punerea in functiune, lucrarile de ameliorare pe care le-a prevazut pentru a tine cont de ce s-a intamplat la Fukushima.

Ceilalti patru membri ai comisiei au apreciat ca acest lucru „nu ar schimba cu nimic siguranta functionarii noilor reactoare”.

Amintind ca proiectul de extindere a Vogtle reprezinta o investitie de 14 miliarde de dolari si „4.000-5.000 de locuri de munca in momentul de varf al activitatii”, compania a afirmat ca reactorul 3 ar urma sa intre in serviciu in 2016, iar reactorul 4 anul viitor.

Avantul industriei nucleare a fost taiat in Statele Unite dupa accidentului din 1979 de la centrala Three Mile Island din Pennsylvania (est), unde interiorul unui reactor s-a topit.

Ultimul reactor nuclear care a intrat in functiune in tara a fost cel al centralei Watts Bar, in Tennessee (sud-est), care alimenteaza reteaua din 1996. Potrivit Departamentului Energiei, reactorul 2 al centralei a carui constructie a cunoscut numeroase intarzieri urmeaza sa inceapa sa functioneze in 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.