Autoritatile le-au cerut fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic

Ministerul Mediului a cerut fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) intrucat studiile dovedesc ca aceasta planta este periculoasa, urmand sa fie elaborata o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii ei.
Pentru ca suntem in pragul campaniei de primavara, fac un apel catre fermieri sa evite cultivarea porumbului modificat genetic. Romania se poate afirma prin produsele traditionale si trebuie sa profitam de faptul ca suntem lider european in functie de suprafata cultivata cu porumb nemodificat genetic„, spun reprezentantii ministerului.
Potrivit sursei citate, in 2007, in Romania s-au cultivat 332 de hectare cu porumb modificat genetic si 200.000 hectare de culturi ecologice. Sunt studii ale statelor membre UE care ridica multe semne de intrebare asupra organismelor modificate genetic si in cazul in care evaluarea comisiei pentru securitate biologica va demonstra ca porumbul modificat genetric atenteaza la sanatatea oamenilor si a mediului, autoritatile sunt decise sa elaboreze o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii MON 810. Pentru elaborarea acestei hotarari se va colabora cu Ministerul Agriculturii si cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Reprezentantii Greenpeace au declarat joi ca porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de 10 ani, iar aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in UE, dar riscurile pentru mediu si sanatate au provocat reactii puternice ale Statelor membre care au interzis acest porumb. In prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeana.
Romania a inceput cultivarea porumbului MON810 anul trecut dupa data aderarii la UE. In 2007 in Romania au fost cultivate 332 hectare cu MON810, ceea ce reprezinta doar 0,01% din suprafata cultivata cu porumb in Romania. Cu trei milioane de hectare cultivate anual cu porumb, Romania este lider in UE la capitolul suprafate cultivate.

Ioana Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *