Autoritatile locale vor colecta trimestrial deseurile de echipamente electrice si electronice

0
369
Colectare deseuri electrice si electronice in Constanta
Colectare deseuri electrice si electronice in Constanta

Ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca ultima editie a campaniei Marea Debarasare din acest an va avea loc in perioada 3-4 decembrie.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a prezentat marti noutatile legislative din domeniul colectarii deseurilor echipamente electrice si electronice, ca urmare a adoptarii, in 13 octombrie, a noii forme a Hotararii de Guvern privind deseurile de echipamente electrice si electronice.

„Avem noi prevederi privind colectarea DEEE-urilor. Acesta este un domeniu aflat in responsabilitatea autoritatilor locale care obligate sa colecteze de la populatie DEEE-uri, cel putin o data pe trimestru. De asemenea, autoritatile trebuie sa asigure existenta si functionarea a cel putin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un punct de colectare in fiecare locali tate”, a subliniat ministrul Mediului si Padurilor.

O alta noutate este aceea ca, in cazul furnizarii unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, in sistem unul la unul, fara a solicita plata, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca si echipamentul nou furnizat.

Sumele colectate de organizatii colective de la producatori vor fi folosite exclusiv pentru finantarea operatiunilor de colectare, manipulare, transport, tratare, valorificare si eliminare nepoluanta a DEEE provenite de la gospodaririle particulare si pentru finantarea campaniilor de educare si informare a consumatorilor. „Practic aceasta prevedere elimina utilizarea buy-back-ului, pentru ca prin enumerarea destinatiei banilor colectati se exclude posibilitatea introducerii altor categorii de cheltuieli. De asemenea, creeaza conditii egale pentru organizatiile colective in ceea ce priveste
colectarea DEEE” a declarat Laszlo Borbely.

In acest context,ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca ultima editie a campaniei Marea Debarasare din acest an va avea loc in perioada 3-4 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.