Zimbraria Neagra de la Bucsani va fi amplu promovata si introdusa in circuitul turistic national. Singura rezervatie de acest fel din sudul tarii este situata la 20 de kilometri de Targoviste, este intinsa pe 162 de hectare iar pe teritoriul ei se afla 37 de zimbri.
Cine nu a mai vazut niciodata un zimbru, va fi in mod sigur impresionat de alura impozanta, chiar infricosatoare a acestui animal nobil. Zimbrul este cel mai mare animal de uscat de pe continentul european. Un zimbru matur ajunge la o greutate de o tona, la o inaltime de aproape doi metri si o lungime de pana la 2,5 metri.
In momentul de fata in rezervatia de la Bucsani se afla 37 de zimbri, toti dintre acestia fiind nascuti in captivitate. Toti au nume care incep cu RO, de la Romania, unele dintre ele fiind de-a dreptul amuzante, de exemplu, Robokap, care se ridica la importanta numelui sau, are apucaturi de vedeta si uneori devine agresiv. Cel mai mic zimbru are sase luni iar cel mai in varsta animal este o zimbroaica de 22 de ani.
Ingrijirea zimbrilor nu este o munca usoara. Nu de putine ori responsabilii parcului au fost nevoiti sa se ascunda sau sa fuga cat ii tineau picioarele pentru a scapa de furia vreunui mascul fioros.
Rezervatia de zimbri de la Bucsani, a luat fiinta in 1983, cand au fost adusi 16 zimbri din rezervatia de la Hateg, dar si cativa din strainatate.
Preturi mici pentru vizitarea rezervatiei
Pentru a putea admira exemplarele rezervatiei turistul trebuie sa scoata din buzunar numai trei lei, iar daca cineva doreste sa petreaca mai mult de o zi la zimbrarie este bine de stiut ca in apropiere se gaseste o cabana, clasificata la trei stele, unde cazarea este de asemenea la un pret mic. Accesul se face pe DN72, pe drumul care leaga Targovistea de Bucuresti, prin Comisani. Distanta de la Targoviste pana la zimbrarie este de aproximativ 20 de kilometri
Trei rezervatii in toata tara
„Animalul simbol al romanilor a disparut de pe teritoriul tarii noastre in secolul XIX, datorita vanatorii intensive si a distrugerii habitatului natural prin taierea padurilor. Recolonizarea a inceput in anii „50 prin aducerea de animale din Polonia la Hateg, in judetul Hunedoara. Ulterior au mai fost create rezervatii la Dragos -Voda in judetul Neamt si la Vama Buzaului in judetul Brasov”, a declarat padurarul Oprea Daniel.
Pe timp de iarna, meniul zilnic al unui animal matur ajunge la zece kilograme de fan si alte zece de nutreturi concentrate. Ingrijitorii s-au asigurat insa ca fanarul este plin cu 65 tone de porumb, 22 tone de morcovi si 12 tone de orz si ovaz.
Zimbraria va beneficia de fonduri de 970.000 de lei
Rezervatia de zimbri de la Bucsani va fi promovata la nivel national dupa ce Consiliul Judetean Dambovta a aprobat in sedinta extraordinara, proiectul de hotarare privind implementarea si finantarea proiectului „Dezvoltarea si consolidarea turismului intern prin promovarea rezervatiei de zimbri Neagra din judetul Dambovita”. Acesta prevede introducerea in circuitul turistic national a Zimbrariei si crearea unei campanii ample de promovare prin materiale promotionale, campanii media, participarea la targuri si festivaluri locale si nationale de turism. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproape 970.000 de lei, din care 2% va fi contributia Consiliului Judetean, iar restul fonduri europene.
Sursa: Adevarul