Autorizatia de fumat. Solutia Australiei pentru stoparea consumului de tigari

Autorizatia de fumat

Expertii in sanatate publica din Australia au elaborat un proiect radical menit sa tina evidenta numarului de tigari care pot fi cumparate de fiecare cetatean.

Aceasta masura prevede ca fumatorii sa fie nevoiti sa plateasca pentru o autorizatie obligatorie anuala sub forma unui card cu cip care va fi aratat la achizitionarea tigarilor si care ar limita cantitatea de tigari achizitionate in doua saptamani. Propunerea radicala, care doreste, pe scurt, introducerea unei “autorizatii de fumat” pentru reducerea efectelor daunatoare ale tutunului, a fost deja intampinata binevoitor de unii si categorizata drept scandaloasa de altii, potrivit mediafax.

Medicul australian Simon Chapman este de parere ca acest lucru ar putea descuraja adolescentii de la a se apuca de fumat. Chapman este de parere ca in prezent comercializarea tutunului este supusa unor controale superficiale in comparatie cu alte produse periculoase care ameninta atat siguranta personala, cat si cea publica.

Cardul dotat cu cip i-ar permite guvernului sa limiteze cantitatea de tigari cumparate de un fumator, profesorul Chapman sugerand ca 50 pe zi pentru o medie de doua saptamani ar fi de ajuns pentru fumatorii inraiti. Acestia ar fi de asemenea testati cu privire la cunostintele lor despre riscurile de sanatate pe care le implica viciul. In plus, informatiile adunate din aplicatiile cardului ar putea fi folosite pentru o mai buna formulare a strategiilor de prevenire a fumatului.

Pe de alta parte, intr-o replica scrisa la articolul initial, profesorul Jeff Collin de la Universitatea din Edinburgh, Scotia, a spus ca o autorizatie pentru fumat nu ar putea functiona. Potrivit profesorului din Edinburgh, provocarea fundamentala este ca indreptarea catre o societate fara fumatori ar trebui sa depinda de determinantii sociali ai sanatatii si sa promoveze egalitate si dreptate sociala, verdictul lui fiind: “Propunerea unei autorizatii pentru fumat ar trebui sa fie respinsa pentru ca esueaza in indeplinirea acestei provocari”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente