Auzul pestilor, afectat de CO2

Un nivel ridicat de dioxid de carbon in apa pare sa fie legat de o supradezvoltare anormala a oaselor care formeaza sistemul auditiv al pestilor, un element esential pentru simtul de orientare al acestora, se arata intr-un studiu publicat, joi, in revista americana Science.
auzul pestilor
Potrivit AFP, cresterea continutului de CO2 din oceane a aratat deja ca are efecte nefaste asupra dezvoltarii cochiliilor de corali. Dar cercetatorii de la Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea din San Diego, California, au fost surprinsi sa constate ca efecte similare au fost resimtite si de lupii de mare tineri (Dicentrarchus labrax).

Pestii care erau crescuti in ape unde nivelul de CO2 era unul ridicat nu cresteau mai mari decat cei care se aflau intr-un bazin cu apa normala, dar oasele din sistemul lor auditiv erau mult mai dezvoltate decat ale pestilor din apa normala, precizeaza David Chekley, profesor de oceanografie la Scripps Institution si principalul autor al studiului.

„Pentru moment, nu stim daca aceste oase supradezvoltate ale auzului au efecte nefaste asupra comportamentului acestor pesti sau asupra modului lor de supravietuire”, a adaugat profesorul.

Oamenii de stiinta intentioneaza sa isi extinda cercetarile, pentru a determina daca un nivel ridicat de CO2 poate provoca o dezvoltare excesiva a oaselor ce formeaza sistemul auditiv al altor pesti.

De asemenea, ei vor incerca sa gaseasca si mecanismul fizic care duce la cresterea excesiva a oaselor auzului si sa determine in ce fel acest fenomen afecteaza comportamentul si viata pestilor.

Cantitatea de CO2 din oceane, cat si aciditatea acestora, cresc tot mai mult in ultimul timp, ca urmare a combustiei de carbune si de hidrocarburi.
Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *