Avem apa si pe Luna

Pana acum s-a crezut ca suprafata Lunii este complet uscata, insa o descoperire uimitoare a dat peste cap opiniile oamenilor de stiinta cu privire la imposibila existenta a apei pe Luna. Patru studii publicate in revista Science scot la iveala faptul ca apa este prezenta pe Luna, in apropierea celor doi poli lunari, chiar daca aceasta este gaseste momentan numai sub forma de gheata.

Dupa ce oamenii de stiinta s-au convins ca exista apa pe Marte, iata ca a venit si momentul in care acestia au primit mult asteptata veste: exista apa si pe Luna!luna.jpg

Uimitoarea descoperire vine in urma etapelor de observare atenta a suprafetei Lunii, intreprinse concomitent in ultimii ani de misiunea spatiala indiana Chandrayaan-1, nava americana Deep Impact si nava spatiala Cassini, apartinand NASA.

In opinia lui Carle Pieters de la Universitatea Brown din Rhode Island, se pare ca apa gasita pe suprafata Lunii este prezenta sub aspect de gheata formata din molecule de apa si hidroxil (radical monovalent format dintr-un atom de hidrogen si un atom de oxigen), amestecata cu roca si praful de pe suprafata lunii si nicidecum sub forma de lacuri, oceane sau balti, asa ne-am astepta.

Descoperirea vine in ajutorul astronautilor care pe viitor ar putea sa extraga oxigen din aceste formatiuni pentru a-si umple buteliile si ar putea folosi si hidrogenul, pe post de combustibil.

Socanta dezvaluire vine pe fondul unor opinii ferm convinse cum ca viata nu ar fi posibila pe Luna, din cauza suprafetei total aride si vine sa hraneasca visele multor cercetatori cu privire la o posibila locuire a Lunii de catre pamanteni, intr-un viitor apropiat.

„Apa inghetata de pe luna este asemenea Sfantului Graal pentru cercetatorii lunii din ultima vreme” este de parere Jim Green, director al Diviziei de Stiinta Planetara al NASA la Washington.

Sursa: http://www.nytimes.com/, http://www.reuters.com/, http://abcnews.go.com/, http://www.ziare.com/, http://dexonline.ro/search.php?cuv=hidroxil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *