Avertisment – in cateva luni, Terra va fi afectata de un fenomen meteo de o intensitate fara precedent

0
537
Avertisment - în câteva luni, Terra va fi afectat? de un fenomen meteo de o intensitate f?r? precedent
Avertisment - in cateva luni, Terra va fi afectata de un fenomen meteo de o intensitate fara precedent
Avertisment – in cateva luni, Terra va fi afectata de un fenomen meteo de o intensitate fara precedent

Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul El Nino care va avea loc in acest an va fi unul din cele mai grave inregistrate pana acum. O crestere neasteptata a temperaturii Oceanului Pacific indica faptul ca estimarile expertilor au fost mai optimiste decat va fi realitatea.

El Nino, fenomen produs de incalzirea apelor din Oceanul Pacific, afecteaza clima in diferite zone ale globului, producand seceta sau inundatii si furtuni.

Wenju Cai, expert in climatologie la Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, spune ca temperaturile inregistrate in acest an in apele Pacificului sunt peste cele observate in alti ani in care a avut loc El Nino.

In plus, El Nino va avea loc mult mai devreme decat fusese estimat initial, adica in urmatoarele luni, nu la sfarsitul anului, iar sansele ca acest fenomen sa fie real sunt de peste 70%, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

Pana acum, un El Nino puternic avea loc o data la 20 de ani, dar, din cauza incalzirii globale, fenomenul va avea loc de acum o data la aproximativ 10 ani, cred expertii.

Cel mai grav El Nino inregistrat pana acum a avut loc in 1997-1998 si a provocat inundatii catastrofale in China, ducand la moartea a peste 1.500 de oameni.

Daunele materiale la nivel global produse atunci s-au ridicat la aproximativ 45 de miliarde de dolari, iar numarul total al victimelor a fost de 23.000.

Un El Nino extrem are loc atunci cand temperatura apei Pacificului creste peste 18 de grade Celsius. Din aceasta cauza, in atmosfera este degajata mai multa caldura si umiditate, care afecteaza clima la nivel global.

Astfel, in unele zone se va inregistra seceta, incendii de vegetatie si canicula, iar in alte zone vor fi ploi torentiale si inundatii devastatoare.

Fenomenul opus se numeste La Nina si are loc atunci cand temperatura apei oceanului scade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.