Bacau: Ceata la Primarie in problema gunoiului

0
405

Edilii din Bacau nu stiu nici acum cand va fi implementat noul sistem de colectare selectiva a deseurilor impus de UE. Bacauanii arunca resturile de-a valma, iar din toamna ar putea plati taxe mai mari, daca Primaria nu reuseste sa demareze programul de sortare ecologica.ceata la primarie

Gunoiul bacauanilor este colectat in continuare la gramada si depozitat in conditii necorespunzatoare, departe de normele ecologice cerute de oficialii Uniunii Europene.

Aceasta in conditiile in care, de la inceputul lunii in curs, ar fi trebuit pus in aplicare noul sistem de colectare selectiva a deseurilor. Reglementarea a fost amanata de edilii locali in mai multe randuri. Initial, resturile menajere ar fi trebuit adunate si depozitate ecologic inca de la 1 aprilie. Termenul a fost prelungit pana la inceputul lunii iunie, iar ulterior, cu inca o luna.

„Nu depinde doar de noi”

Reprezentantii Primariei sunt acum abia in faza organizarii licitatiei pentru stabilirea firmei care va administra depozitul ecologic.

„Nu depinde tot procesul de noi, ci si de firma de consultanta care se ocupa. Suntem in curs de derulare a procedurii de delegare a gestiunii, pentru care se va organiza o licitatie. Asteptam acum sa fie definitivat caietul de sarcini”, a explicat Dragos Luchian, viceprimar al Bacaului. Municipalitatea nu a stabilit data licitatiei.

Autoritatile de mediu sustin ca, din toamna, actuala rampa de gunoi a orasului nu va mai putea fi utilizata, deoarece va fi inchisa si ecologizata. „Mai este destul de putin spatiu. Cred ca numai in august va mai putea fi depozitat gunoiul acolo, dupa care va fi ecologizata. Daca nu demareaza noul proiect, deseurile din Bacau vor fi duse la Roman sau Adjud”, a declarat seful Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bacau, Paul Toderica.

Costuri posibil mai mari

Transferarea gunoiului in alt judet nu va reprezenta costuri ridicate doar pentru municipalitate si firmele care se ocupa de gestionarea deseurilor, ci si pentru bacauani. „Utilizarea unor rampe de gunoi din Roman sau Adjud s-ar rasfrange in valoarea taxei de salubrizare pe care o platesc persoanele fizice si cele juridice”, a mai explicat Paul Toderica.

Reprezentantii Primariei sunt, insa, optimisti. „Cred ca vom da in folosinta sistemul de colectare selectiva fara sa fie nevoie sa ducem gunoiul in alt judet. Procesul este in desfasurare”, a mai spus viceprimarul Dragos Luchian.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.