Balenele, „padurea” care protejeaza oceanele lumii

Uciderea mamiferelor marine dauneaza mediului pentru ca poate duce la eliberarea unor cantitati uriase de dioxid de carbon in atmosfera. Balenele stocheaza dioxid de carbon in corpul lor pe parcursul intregii vieti, iar atunci cand sunt ucise, mare parte din acest gaz poate fi eliberat in aer, sustin cercetatorii americani.balenele

Potrivit doctorului Andrew Pershing de la Universitatea din Maine, balenele sunt „padurile oceanelor”. Alaturi de colegii sai de la institutul de cercetare al universitatii, Pershing a calculat capacitatea anuala de stocare a mamiferelor marine si a ajuns la concluzia ca un secol de vanatoare de balene ar fi dus la eliberarea in atmosfera peste 100 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul arderii unei paduri de 130.000 de kilometri patrati, scrie BBC News.

Cantitatea de gaz este infima, insa, prin comparatie cu cea produsa anual de activitatea umana. Cercetatorul a explicat ca, in trecut, balenele erau vanate in special pentru ca erau o sursa buna de combustibil pentru lampi, a carui ardere elibera gazul direct in aer.

„Reimpadurirea” apelor

„Sistemul marin este unic pentru ca atunci cand balenele mor (din cauze naturale), corpurile lor se scufunda, asa ca duc carbonul stocat pe fundul oceanelor”, a explicat Pershing. „Daca mor intr-o zona destul de adanca, gazul va ramane departe de atmosfera poate timp de sute de ani.”

Daca am permite grupurilor de balene sa se dezvolte, am putea „sechestra” gazul, care contribuie la efectul de sera, in cantitati comparabile cu unele programe de reimpadurire, sustine cercetatorul. Si acelasi principiu al reimpaduririi ar putea fi aplicat si balenelor, care au nevoie de programe de protectie care sa le permita sa se inmulteasca.

Si alti oameni de stiinta impartasesc opinia profesorului Pershing. Daniel Costa, un cercetator de la Universitatea din California, Santa Cruz, spune ca mai multe grupuri investigheaza acum importanta balenelor in ciclul carbonului pe planeta, un lucru atat de evident incat multi se intreaba cum de nu s-au gandit la asta pana acum.

Pershing a spus ca acelasi principiu se aplica si altor animale marine mari, inclusiv unei specii de ton urias cu inotatoare albastre si rechinilor albi. „Sunt pradatori mari, asa ca, daca nu vor fi pescuiti, corpurile lor au toate sansele sa ramana pe fundul oceanelor.”

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *