Balenele albastre din California, odinioara aproape de disparitie, revin la nivelele istorice

0
696
De ce au crescut balenele a?a de mari?
De ce au crescut balenele aşa de mari?
Balenele albastre din California, odinioara aproape de disparitie, revin la nivelele istorice
Balenele albastre din California, odinioara aproape de disparitie, revin la nivelele istorice

Balenele albastre din California, cele mai mari animale de pe Pamant, odinioara ajunse in pragul disparitiei din cauza vanatorii de balene, se afla intr-o revenire remarcabila spre nivelul istoric din secolul al XIX-lea, potrivit unui studiu al Universitatii din Washington, publicat la sfarsitul saptamanii trecute.

Aceasta redresare face din balenele albastre din California — al caror numar a atins acum, potrivit autorilor studiului, 2.200 de exemplare, adica 97 la suta din nivelul istoric — singura populatie cunoscuta de balene albastre care s-a refacut.

„Regenerarea balenelor albastre din California dupa vanatoare demonstreaza capacitatea acestor populatii de a se reface cu ajutorul masurilor atente de gestionare si conservare”, a spus Cole Monnahan, de la Universitatea din Washington, conducator al grupului de autori ai studiului, citat de Reuters.

In ciuda acestei redresari, balenele — care pot ajunge pana la aproape 30 metri lungime si cantari 172 de tone, de doua ori mai mult decat cel mai mare dinozaur cunoscut — sunt inca lovite accidental de nave in largul coastei Californiei. Insa numarul exemplarelor afectate se incadreaza in limitele admisibile din SUA, noteaza autorii studiului.

Grupuri care se ocupa de conservarea mediului au afirmat ca cel putin 11 balene albastre sunt lovite in fiecare an, de-a lungul coastei de vest SUA, de aproape patru ori nivelul permis de U.S. Marine Mammal Protection Act, emis in 1972, prin care sunt protejate mamiferele marine.

„Chiar acceptand rezultatele noastre potrivit carora nivelul actual al ciocnirilor cu nave nu va fi cauza, per ansamblu, unui declin al populatiei, suntem in continuare preocupati ca aceste balene sa nu fie ucise de nave”, a spus Trevor Branch, profesor de stiinte acvatice si pescuit la Universitatea din Washington, citat de Reuters.

Potrivit unor studii publicate de universitate la inceputul acestui an, circa 3.400 de balene albastre au fost capturate intre 1905 si 1971, cifra stabilita partial prin examinarea unor arhive odata secrete din Rusia privind vanatoarea de balene. Autorii studiului sustin ca populatia de balene albastre din California este acum in crestere mai lenta, partial din cauza ciocnirii cu navele si de atingerea limitelor numerice ale habitatului.

„Balenele albastre din California se refac pentru ca am actionat pentru oprirea capturilor si inceperea monitorizarii. Daca nu am fi facut-o, populatia de balene ar fi fost impinsa pana aproape de disparitie, soarta nefericita pe care au avut-o alte populatii de balene albastre”, a spus Monnahan, adaugand ca aceasta este o poveste de succes in domeniul conservarii naturii, mai scrie Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.