Dupa castani au inflorit si liliecii: „Este o anomalie”. Ce spun specialistii

Dupa castani au inflorit si liliecii: "Este o anomalie". Ce spun specialistii
Dupa castani au inflorit si liliecii: "Este o anomalie". Ce spun specialistii
Dupa castani au inflorit si liliecii: „Este o anomalie”. Ce spun specialistii

Dupa castani a venit si randul liliecilor. Acestia au inflorit a doua oara in acest an. Specialistii spun ca este vorba despre o anomalie si ca de vina ar fi temperaturile de inalte din aceasta toamna.

Desi e toamna in calendar, vara nu cedeaza. Din cauza temperatruilor inalte si natura este dusa in eroare. In curtea unui locuitor al capitalei a inflorit liliacul. Oamenii cred ca nu e bine.

“Vreo doi ani in urma am observat in curte liliacul”.

„Probabil timpul e cald si de asta copacii au o a doua perioada de viata. E ceva normal daca e cald. Am mai vazut liliac, salcam.”

“Este anomalie, deoarece liliacul infloreste doar in luna mai, si castanii la fel. Poate este un semn pentru noi ca trebuie sa vedem mai mult frumusetea.”

Chiar daca fenomenul este privit de unii ca un miracol, specialistii spun ca mugurii liliecilor care au inflorit a doua oara ar trebui sa ne ingrijoreze.

Alexandru TELEUTA, DIRECTOR GRADINA BOTANICA: “Liliacul tot s-a pornit in crestere si inflorire datorita faptului ca a avut un stres puternic ce tine de seceta, calduri. Cu atat mai mult liliacul este din zona nord-mediteraniana. El mai mult adora locul umed si cand asupra loc se napustesc acesti factori, atunci el se pregateste sa genereze seminte.”

Specialistii spun ca arborii intra in iarna fara sa fie caliti, iar faptul ca infloresc de doua ori ii epuizeaza.

Alexandru TELEUTĂ, DIRECTOR GRĂDINA BOTANICĂ: “Acest impact al secetei si schimbarilor climatice deregleaza dezvoltarea ontogenetica a plantelor si ele accelereaza. Orice strategie a plantei de supravietuire, in primul rand este reproducerea urmatoarei generatii. Trecand prin asa stres cum ar fi temperaturi inalte si seceta, speciile de castan leapada frunzele, se usuca, planta incepe sa-si lucreze strategia ontogenetica de reproducere.”

Batranii spun ca primavara din septembrie este semn ca urmeaza o toamna secetoasa, dar si o iarna grea. Cel putin pentru acest weekend batranii au dreptate. Meteorologii anunta temperaturi de 32 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *