Banca Industriala a Chinei vrea sa finanteze reactoarele 3 si 4

Moldova ar putea fi cooptat? ca ac?ionar la reactoarele 3 ?i 4
Banca Industriala a Chinei vrea sa finanteze reactoarele 3 si 4
Banca Industriala a Chinei vrea sa finanteze reactoarele 3 si 4

Dragnea: Presedintele bancii si-a exprimat foarte clar intentia de a sustine financiar proiectul, aratandu-se interesat si de alte proiecte
Printre acestea se numara hidrocentrala de la Tarnita, un parc eolian si investitii in infrastructura feroviara

Dupa 11 ani de discutii privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si sase ani de stagnare a proiectului, timp in care toti investitorii privati s-au retras din compania de proiect EnergoNuclear, chinezii ne aduc din nou o gura de aer, aratandu-se interesati nu numai de participarea la acest proiect, ci si de finantarea lui.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, ca „presedintele Bancii Industriale si Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar si decizia conducerii bancii de a sustine financiar proiectele de investitii convenite de cele doua guverne, respectiv proiectul de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda si proiectele de investitii in celelalte capacitati de productie de energie care sunt in negocieri foarte avansate”.
El a aratat, citat de Mediafax, ca discutiile se poarta referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele doua reactoare, avand in vedere ca intreg sistemul din Romania este construit pe aceasta tehnologie.
Potrivit oficialului, banca chineza va finanta si proiectele privind celelalte hidrocentrale aflate in discutie, precum cea de la Tarnita, dar si un proiect privind realizarea unui parc eolian, presedintele institutiei financiare din China prezentand si decizia ferma de a sustine investitia in infrastructura feroviara din Romania, in special trenul de mare viteza.

Banca chineza vrea sa deschida o filiala in tara noastra

Potrivit lui Dragnea, banca chineza analizeaza atent posibilitatea de a deschide o filiala si in Romania.
„Finantand proiecte care insumeaza valori extrem de mari, poate peste 10 miliarde euro, banca analizeaza posibilitatea de a deschide o filiala in Romania. Au o filiala in Polonia”, a spus Dragnea, citat de Mediafax, afirmand ca banii investiti in Romania vor putea fi recuperati de chinezi conform detaliilor de negociere.
„Principiul e win-win. Noi castigam comenzi in industria romaneasca, locuri de munca, si daca toate aceste proiecte se realizeaza, vorbim de mii si mii de locuri de munca; numai la Cernavoda putem vorbi de opt-noua mii de locuri de munca directe, venituri in plus la buget, consolidarea independentei energetice a Romaniei”, a precizat Dragnea.
El a mai spus ca Banca Industriala si Comerciala din China are active financiare de 3,2 trilioane de dolari, institutia bancara, cu filiale in peste 40 de tari din lume, finantand marile investitii pe care companiile chinezesti le fac si in China, dar si in lume.

Nuclearelectrica detine intreg pachetul de actiuni la EnergoNuclear

Nuclearelectrica are in prezent doua reactoare nucleare in functiune cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie.
Nuclearelectrica detine in prezent 100% dintre titluri, dupa ce, in luna ianuarie, a preluat si actiunile celorlalti actionari ramasi in proiect – Enel (Italia), cu 9,15%, si ArcelorMittal Romania, cu 6,2%.
In 2008, EnergoNuclear era formata din Nuclearelectrica, cu o participatie de 51%, si din societatile CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF Suez (Franta) si Enel (Italia), fiecare cu cate 9,15% dintre titluri, si din ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) cu cate 6,2%.
Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, estimata la 4 mld. euro in 2008, este reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat in sedinta AGA a Nuclearelectrica spre sfarsitul anului trecut, dar neaprobat inca, se prevede ca valoarea investitiilor necesare realizarii unitatilor 3 si 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adica aproape dublu fata de ultimele estimari din 2008 – 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young si proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unitatilor 3 si 4, precum si a altor masuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc si o serie de modificari ale proiectului initial.

Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist, iar investitia este evaluata la 1,1 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *