Statul american California a cumparat obligatiuni verzi de 300 milioane dolari lansate de Banca Mondiala, ca sa o ajute sa acorde imprumuturi pentru proiecte de diminuare a gazelor cu efecte de sera in tarile in curs de dezvoltare, potrivit Reuters.
schimbari-climatice
Este a doua emisiune pe care Banca Mondiala a lansat-o pentru acest tip de obligatiuni, care sunt considerate o modalitate inovativa de a atrage fonduri de la tarile dezvoltate pentru a lupta contra incalzirii globale.

Banca Mondiala va imprumuta banii cu o dobanda mica sau zero tarilor in curs de dezvoltare, pentru proiecte de reducere a emisiilor de CO2 si de diminuare a schimbarilor climatice.

“Cumpararea acestor obligatiuni verzi are sens pentru California, deoarece intareste diversitatea portofoliului nostru si reprezinta, totodata, o investitie solida fiind lansata de un emitent cu rating AAA”, a declarat trezorierul statului american, Bill Lockyer.

Banca plateste pentru un cupon o dobanda stabilita in functie de dobanda LIBOR. Cele 300 milioane dolari se adauga altor cateva miliarde dolari pe care Banca Mondiala le distribuie anual pentru proiecte de mediu derulate in tarile in curs de dezvoltare.

Obligatiunile verzi au inceput sa devina tot mai interesante pentru investitori, pe masura ce castigurile de pe piata de capital s-au redus din cauza recesiunii economice, iar acestia cauta noi modalitati de a obtine castiguri.

Discutiile despre schimbarile climatice din cadrul Natiunilor Unite vor rezulta in decembrie, in cadrul conferintei de la Copenhaga, intr-un nou pact care va inlocui sau extinde si dupa 2012 protocolul de la Kyoto. De asemenea, negocierile vor aborda si problema atragerii de fonduri pentru tarile in curs de dezvoltare, care nu au suficienti bani ca sa lupte contra schimbarilor climatice.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here