Un nou studiu al Bancii Mondiale despre defrisarile ilegale arata ca la fiecare doua secunde, hotii de lemn „dovedesc” un teren de fotbal. Analistii spun ca ne confruntam cu o „epidemie globala”.
Raportul estimeaza ca defrisarile ilegale insumeaza 90% din toata cheresteaua taiata in fiecare an, generand venituri situate intre 10 si 15 miliarde de dolari. Banca Mondiala sugereaza ca operatiunile de taiere ilegala a copacilor sunt organizate de gruparile de crima organizata si o parte din venituri sunt utilizate in scopul mituirii autoritatilor guvernamentale, care nu fac altceva decat sa „inchida ochii” la ilegalitati.
„Sistemul judecatoresc responsabil cu pedepsirea hotilor de cherestea este compromis. In ciuda datelor, care arata ca defrisarile ilegale reprezinta o <>, cele mai multe infractiuni nu sunt sesizate, raportate sau sunt ignorate de autoritati”, se arata in raportul de 56 de pagini remis marti de Banca Mondiala. „Foarte des, investigatorii – in rarele situatii in care actioneaza – sunt amatori si nu reusesc sa investigheze cum se cuvine furturile de lemn”.
Un studiu de patru ani referitor la Brazilia, Mexic, Indonezia si Filipine – patru din cele mai bogate tari din lume, din punct de vedere forestier – a aratat ca probabilitatea ca taietorii ilegali de copaci sa fie pedepsiti se situeaza sub 0,1%!
„Trebuie sa ne luptam cu crima organizata, care organizeaza aceste defrisari ilegale, la fel cum ne luptam cu traficantii de droguri si escrocii financiari”, a declarat Jean Pesme, manager echipei FMI (Financial Market Integrity), din cadrul Bancii Mondiale, care ajuta tarile lumii sa combata economia subterana.
Estimarile privind costurile uriase ale defrisarilor ilegale nu iau in considerare si „costurile ecologice, economice si sociale – amenintarile la adresa biodiversitatii, cresterea emisiilor de CO2 si subminarea traiului oamenilor care traiesc in mediul rural”, a mai subliniat raportul citat.
„Marile operatiuni ilegale de defrisare forestiera sunt conduse de retele sofisticate de infractori si actiunile legiuitorilor ar trebui sa se concentreze cu precadere asupra „creierelor” care stau in spatele acestor taietori de lemne – si asupra oficialilor de rang inalt care ii protejeaza”, se mai arata in raport. ”
„Realizarea acestor deziderate prin intermediul sistemului de justitie va necesita creativitate si o concentrare maxima asupra acelor reglementari legale care au produs cele mai bune efecte si au dus la anihilarea unor retele de traficanti ilegali de cherestea”, conchide analiza Bancii Mondiale.