Baraganul in lumina eco

Lampadarele ecologice lumineaza miniparcul din Suditi

Suditi este prima comuna din tara iluminata ecologic, dupa ani in care a stat in bezna. Localitatea se afla ascunsa printre colinele de loess ale Baraganului, pe malul drept al raului Ialomita. Comuna se afla amplasata pe traseul drumului judetean ce face legatura intre Slobozia si Tandarei.

Pana in 2008, Suditi era localitatea in care stalpii de iluminat lipseau cu desavarsire. „Pana in urma cu doi ani, in comuna existau becuri doar in intersectii si in dreptul caselor asa zisilor smecheri de Suditi. Mergeai noaptea pe strada si riscai sa-ti rupi gatul, ca nu vedeai nimic“, spune Emil Vlante, primarul comunei.

Lucrurile au inceput sa se schimbe la inceputul anului 2009, cand administratia locala a realizat un proiect de iluminat stradal ecologic. Astfel, au fost cumparate peste 500 de becuri ecologice, care au fost amplasate pe fiecare strada din Suditi si satul apartinator, Gura Vaii. „Acum, poti sa te plimbi fara griji prin comuna, noaptea. Fiecare strada e luminata si poti iesi chiar la promenada, dupa lasarea intunericului. Aducem si noi a localitate a secolului 21“, spune localnicul Nicolae Lipoveanu (39 ani).

Las Vegas de Baragan

Costurile lucrarii au fost suportate in totalitate de la bugetul local, suma ridicandu-se la peste 400.000 de lei. „Cand am inaugurat acest sistem, comuna arata ca Las-Vegas-ul. Era chiar in Saptamana Mare, a fost un moment bine ales. Sistemul folosit de noi este ecologic, ergonomic si economic si este cel mai modern din lume la aceasta ora. Costurile lucrarii se vor amortiza in trei-patru ani“, spune edilul comunei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,335FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente