Barca din sticle de plastic pentru o calatorie in Pacific

0
601

Pana la urma sunt si sticlele de plastic bune la ceva. Plastiki este noua barca realizata din sticle de plastic a carei scop este o calatorie peste Pacific pentru a evidentia pericolele la care supunem natura,Plastiki01 dar si pe noi prin risipa pe care o facem.

„Este evident ca gunoiul este un defect de design. Am dorit sa construim un vas care sa rezume faptul ca putem utiliza gunoiul ca si o resursa”, a spus conducatorul expeditiei, David de Rothschild.

Vasul cel inedit este numit dupa pluta Kon-Tiki navigata de-a lungul Pacificului de Thor Heyerdahl, o aventura care l-a inspirat si pe Rothschild. Mai mult, una dintre membrii echipei de pe Plastiki este Josian Heyerdahl, stranepoata faimosului explorator.

Intreaga expeditie din California pana in Australia va fi traita de comandantul vasului  Jo Royle si David de Rothschild, in timp ce restul echipei va explora prin rotatie. Heyerdahl planuieste sa se alature echipei in ultime parte a expeditiei.

Transformarea a mii de sticle de plastic de doi litri intr-un vas de expeditie nu a fost o sarcina tocmai usoara. Data de lansare pe apa programata la inceputul acestui an a trebuit sa fie amanata aproape de sfarsitul lui 2009, intrucat s-au utilizat noi materiale ce au reprezentat o provocare.

Vasul este proiectat ca un catamaran de 1,80 m cu partea exterioara formata din plastic rigid cu compartimente in care    10.000 de sticle de plastic sunt intinse si inghesuite.

Managerul de proiect Matthew Grey a declarat ca parte exterioara este gata fiind nevoie doar de amplasarea pieselor impreuna. „Cat va dura pana vom termina vasul, nu stiu deoarece zilnic ne confruntam cu multe necunoscute”.

Echipa va fi gazduita intr-o calota geodezica acoperita cu panouri solare,  cuseta, dus solar si toaleta.  Vasul este reciclabil inPlastiki02 totalitate si o parte a misiunii lui este descoperirea de noi moduri de utilitazare a plasticului uzat.

In timpul expeditiei , membrii echipei vor tine legatura cu uscatul prin laptopuri si celulare prin sateliti. Energia va veni de la baterii de 12 volti care se incarca cu energie eoliana si solara.

Anul trecut, Marcus Eriksen si Joel Paschal au realizat o expeditie din Long Beach pana in Hawaii pe o pluta construita din 15.000 de sticle de plastic, parte a proiectului Junk (gunoi), elaborat de Fundatia de Cercetare Marina, Algalita, din Long Beach.

Sursa : msnbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.