Barcelona, pe cale să spună adio containerelor stradale

0
2068

Autor: Ferran Rosa
Traducere: Silviu Lungu

Acum 10 ani, Barcelona era campioana colectării separate a deșeurilor. Acum, cu acest nou proiect, ar putea recâștiga acest titlu.               

Ca parte din strategia orașului de a atinge obiectivul zero deșeuri, Barcelona desființează în mod progresiv containerele de la marginea drumului și a introdus recent colectarea din ușă-în-ușă în districtul Sarrià. Această mișcare face parte dintr-un plan pe termen mediu de a-i face pe toți cei 1,6 milioane de locuitori ai orașului să treacă la o colectare separată eficientă a deșeurilor.

Barcelona a deschis drumul spre colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, fiind primul dintre orașele mari din Peninsula Iberică, acum mai mult de un deceniu, însă orașul a rămas la nivelul de 35% colectare separată. Deși aceste rezultate depășesc semnificativ media din Spania, consiliul local este hotărât să avanseze spre obiectivul zero deșeuri și să îmbunătățească aceste rezultate slabe.

Centrul vechi din Sarrià este o insulă de străduțe și piețe în mijlocul Barcelonei, vestigiu al unui fost oraș independent, care pare perfect pentru testarea colectării din ușă-în-ușă. De la mijlocul lunii februarie 2018, cei 10.000 de locuitori ai zonei imită un model care în alte regiuni face parte din normalitate: un calendar de colectare a deșeurilor, responsabilitate individuală de a sorta și o colectare limitată a resturilor. O altă inovație care a fost introdusă este aceea că nu va fi o colectare exclusiv a ambalajelor, ci a metalelor și a plasticului care să includă diverse feluri de ambalaje, dar și alte deșeuri din plastic și metal. Aceasta va simplifica sortarea deșeurilor de către cetățeni.

Cu această măsură, consiliul local se așteaptă să realizeze rapid o rată a colectării separate de peste 60% în district și să reducă generarea deșeurilor sub 1,2 kg pe zi pe locuitor. Mai important, această măsură va deschide drumul pentru introducerea colectării separate din ușă-în-ușă în alte zone din oraș și nu numai. Acțiunile Barcelonei (al patrulea oraș din UE ca densitate a locuirii) vor contribui la eforturile prin care Milano încearcă să demonteze mitul că o colectare separată din ușă-în-ușă în orașele din sudul Europei nu funcționează.

Zero Waste Europe salută acest prim pas al Barcelonei făcut spre obiectivul zero deșeuri și încurajează consiliul local să dezvolte rapid modele similare în alte zone ale orașului.

UPDATE: Primele rezultate după două săptămâni

După doar două săptămâni de la începerea colectării separate din ușă-în-ușă, în oraș se văd deja rezultatele pozitive. Colectarea separată din Sarrià a crescut de la 19% la 54%, preponderent datorită creșterii spectaculoase a colectării deșeurilor biodegradabile. Colectarea săptămânală a materiilor organice în district a crescut de la 700 la 7.348 de kilograme, iar contaminarea din deșeurile biodegradabilea scăzut de la 13,6% la 0,9%. Zero Waste Europe felicită orașul Barcelona pentru succesul acestor prime două săptămâni și încurajează Consiliul Local să dezvolte sisteme similare în tot orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.