Basescu cere aviz de mediu pentru Rosia Montana si analizarea exploatarilor de cupru si gaze de sist

0
452
Băsescu cere aviz de mediu pentru Roşia Montană şi analizarea exploatărilor de cupru şi gaze de şist
Basescu cere aviz de mediu pentru Rosia Montana si analizarea exploatarilor de cupru si gaze de sist

Presedintele Traian Basescu vrea deschiderea urgenta a minei de la Rosia Montana, dar si analizarea urgenta a exploatarilor de cupru si gaze de sist. El i-a trasat sarcina noului ministru al mediului, Atila Korodi, imediat dupa ce acesta a depus juramantul la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in cadrul ceremoniei organizata pentru depunerea juramantului noului ministru al Mediului, ca Romania nu mai are resurse pentru a crea locuri de munca decat daca priveste cu responsabilitate spre reluarea activitatilor de exploatare a resurselor naturale, fie ca este vorba de aur, cupru sau gaze de sist.

„In momentul de fata, Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatii de minerit in domenii care, prin evolutia pietelor, fac din nou rentabila exploatarea unor resurse naturale. Datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese costisitoare. De asemenea, stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut. Pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor, in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial, domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze, probabil, prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare”, a completat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in momentul de fata Romania nu beneficiaza de banii necesari unor exploatari care sa protejeze si mediul si de aceea este necesara colaborarea cu parteneri straini.

„Din 1997, autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai Guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin Rosia Montana facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur in deplina cunostinta de cauza, daca nu spuneti „nu” investitorului pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces. Statul roman s-a angajat din 1997 la exploatarea in comun cu parteneri straini a acestui zacamant. Daca nu spuneti „nu” maine si incheiem subiectul”, a spus presedintele Basescu la Palatul Cotroceni.

„Poate ca multi considera ca cel mai important lucru este profitul pe care l-am putea obtine din aceste exploatari in parteneriat. Fie ca vorbim de gazele de sist, fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de cupru. Eu sunt de acord cu dvs. ca este foarte important ce obtine statul roman. De aceea o revedere foarte importanta, si personal cer Guvernului ca in maxim doua saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente pe care il avem pe zacamintele naturale. As ruga inaltii demnitari ai statului roman, pe prea-cinstitii ziaristi si pe prea-cinstitii patroni de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca par a plange de grija mediului. Iar eu i-as invita sa vada ce-i acum la Rosia Poieni si la Rosia Montana ca nivel de poluare si sa constate acum daca de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse, ceea ce avem acolo inseamna protectia mediului. Sigur, sunt un sustinator al pozitiilor care vizeaza exploatarea resurselor cu maxima protejare a mediului si trebuie sa avem grija de acest lucru, fiind o conditie esentiala pentru a exploata resursele naturale”, a mai spus seful statului.

Declaratia sefului statului a avut loc cu ocazia ceremoniei de investitura a noului ministru al Mediului, Atilla Korodi.

Culmea e ca in urma cu putina vreme, Attila Korodi, era un adversar al proiectului Rosia Montana. „Eu spun ca, la ora actuala, Rosia Montana, asa cum este proiectata, cum este facuta de aceasta companie nu satisface elementele strategice ale Romaniei in zona mineritului”, spunea Attila Korodi in 13 martie 2012.

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus, marti, juramantul de investitura in functie, la Palatul Cotroceni, in fata sefului statului, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a premierului si a reprezentantilor Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.