Bataie pe gunoaie de 535,5 milioane de euro

Licitatia pentru desemnarea unei firme de salubrizare in sectorul 1, blocata de contestatii

Printre contestatari se afla o firma in faliment, o agentie imobiliara si mai multe societati care au legatura cu REBU

O miza fabuloasa, de peste o jumatate de miliard de euro in urmatorii 25 de ani, a blocat licitatia pentru desemnarea firmei care va face curatenie in sectorul 1 al Capitalei. Desemnarea fericitului castigator este tergiversata de contestatii in cascada.

In mod normal, licitatia ar fi trebuit incheiata acum trei luni: „De la lansarea anuntului de licitatie pana la deschiderea ofertei trebuie sa treaca 52 de zile, potrivit legislatiei in vigoare. La numaratoare, insa, nu se iau in considerare zilele in care se depun contestatii si perioada in care se primeste un raspuns de la Consiliul national de solutionarea contestatiilor. Noi trebuia sa desemnam castigatorul pe 21 ianuarie, or, au trecut trei luni de atunci si din cauza contestatiilor nu am putut face acest lucru”, ne-a declarat Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 1. Ultima contestatie a fost depusa saptamana trecuta, asa ca licitatia este din nou oprita.

Contestatii „la trecerea timpului”

Aceasta este, se pare, o tactica menita sa amane licitatia pana dupa alegerile locale. Reamintim ca, in august trecut, sectorul 1 a trecut printr-un razboi politic al salubrizarii, in care s-au infruntat „gunoierii democrati”, de la REBU, si „gunoierii liberali”, de la ROMPREST. Primii au fost inlaturati atunci de primarul liberal Andrei Chiliman, care s-a declarat nemultumit de serviciile firmei si a refuzat prelungirea contractului. Edilul spunea ca principala sa nemultumire este legata de faptul ca REBU nu a incheiat contracte cu persoanele care locuiesc la curte, iar acestea arunca gunoiul menajer direct in strada. Firma ROMPREST, care matura majoritatea institutiilor de stat, a fost adusa de Chiliman, ca solutie provizorie. Pentru cateva zile, s-a ajuns la infruntari gunoier-gunoier si gunoier-politie comunitara.

Imediat dupa incetarea contractului cu REBU, Primaria Sectorului1 a organizat licitatie pentru desemnarea unei noi societati. Aceasta a fost blocata in instanta de REBU, care a atacat in instanta caietul de sarcini. A doua licitatie a demarat in luna decembrie anul trecut si nu s-a reusit finalizarea ei. Potrivit unor surse din Primaria Sectorului 1, trei dintre firmele care au facut contestatii au legaturi cu firma gonita de primarul liberal. O alta firma care a depus contestatie este Masoti Salubritate, aflata in faliment. Culmea este ca licitatia a fost contestata si de o agentie imobiliara, DEI INVEST, care a dorit si ea sa mature in sector. Potrivit purtatorului de cuvant al primariei, toate contestatiile au fost respinse de Consiliul national pentru solutionarea contestatiilor.

Urmatoarea licitatie – in 2033!

Valoarea contractului de salubrizare a sectorului 1 pe urmatorii 25 de ani este de circa 535,5 milioane de euro. Contractul presupune atat salubrizarea domeniului public cat si ridicarea gunoiului menajer. La acestea se adauga serviciile de deszapezire, colectarea cadavrelor de animale si depozitarea deseurilor rezultate din constructii si demolari. Bucurestenii din sectorul 1 nu vor mai avea contracte direct cu firma care va castiga licitatia, ci se va plati o taxa unica, de circa 100 de lei pe an, pentru ridicarea deseurilor menajere.

Info plus:

Videanu vs Tariceanu

Asta vara, cand primarul liberal Chiliman a declansat „razboiul gunoaielor”, firma REBU a fost sustinuta de primaria Capitalei, condusa de democratul Adriean Videanu. Principalul sau argument a fost ca doar consiliul general are dreptul sa decida neprelungirea contractului cu REBU, nu consiliul local, cum s-a intamplat. In toamna insa, Guvernul Tariceanu a dat o ordonanta prin care aceasta competenta a fost data si consiliilor locale. Datorita acestui act, Primaria Sectorului 1 a putut organiza a doua licitatie, prima fiind blocata in instanta de firma REBU.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *