Batalia politica pentru referendumul care vizeaza padurea Codrisor a inceput. Prima runda are loc miercuri, 14 august la sedinta de consiliu local

Batalia politica pentru referendumul care vizeaza padurea Codrisor a inceput. Prima runda are loc miercuri, 14 august la sedinta de consiliu local
Batalia politica pentru referendumul care vizeaza padurea Codrisor a inceput. Prima runda are loc miercuri, 14 august la sedinta de consiliu local

USL vrea referendum dar nu s-au decis asupra traseului variantei ocolitoare in timp ce PDL spune „nu”, considerand referendumul inutil. Ecologistii nu merg la CL! Ovidiu Teodor Cretu: „ Varianta ocolitoare Bistrita Sud inseamna pentru Bistrita o sansa extraordinara”

Pentru ca doreste sa implementeze unul din cele mai ambitioase proiecte derulate in ultimii 20 de ani in municipiul Bistrita, cel al construirii unei adevarate centuri ocolitoare a municipiului Bistrita, primarul Ovidiu Teodor Cretu se foloseste de toate atuurile. Pentru ca Varianta ocolitoare Bistrita Sud poate avea drept consecinta „disparitia” padurii Codrisor, Cretu vrea sa-i convoace pe bistriteni la un referendum in care acestia sa isi spuna parerea cu privire la acest proiect. Pana aici, nimic neobisnuit, doar ca trecerea viitorului drum ocolitor prin padurea Codrisor nu este vazuta cu ochi buni de o parte a societatii civile dar si a partidelor aflate in opozitie dar si in arcul guvernamental. Cu toate acestea, proiectul cu referendumul pare sa fie agreat de toate fortele politice bistritene.

Primarul Cretu: „ Varianta Bistrita Sud, cea mai optima varinta”

„Avand in vedere ca scopul principal al administratiei este dezvoltarea municipiului, iar dezvoltarea inseamna constructii, unitati economice, zone de agrement si locuri de munca, aceasta investitie inseamna pentru municipiul Bistrita o sansa extraordinara”, spune primarul Cretu in expunerea de motive anexata proiectului de hotarare care doreste organizarea referendumului in vederea construirii a unei centuri ocolitoare a municipiului Bistrita. El a explicat faptul ca in scopul identificarii celei mai bune variante pentru realizarea acestei investitii in municipiul Bistrita, la solicitarea administratiei municipiului Bistrita, au fost studiate de catre proiectantul general 6 variante posibile de ocolire, in partea de nord si partea de sud a orasului: „ Dintre aceste variante, varianta de ocolire sudica cu lungimea de 14,42 km si valoare de 173.949.339 Euro este singura varianta finantabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, fiind considerata fezabila ca lungime, timp de parcurs, beneficii economice si sociale”, sustine edilul Bistritei. Potrivit lui Cretu, varianta de ocolire sudica, denumita „Varianta Ocolitoare Bistrita-Sud”, propune si viabilizarea intregii zone de pe malul stang al raului Bistrita, asigurand circulatia pentru obiective economice importante, precum Parcul Industrial Bistrita Sud, Zona de agrement si sport Wonderland, obiective cuprinse in Strategia de dezvoltare a municipiului Bistrita pentru perioada 2010-2030 precum si stabilizarea dealului Codrisor, confruntat cu mari fenomene de alunecare inca din anul 1986.

Asociatia „Salvati padurea Codrisor” (Florin Adrian Chereji)

Initiatorul acestei miscari civice, fostul primar Florin Adrian Chereji nu renunta la lupta si spune ca Ovidiu Teodor Cretu incalca legea: Ii reamintesc domnului primar ca in acest caz (traseul variantei ocolitoare 2 SUD) exista o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila care reprezinta lege in Romania si trebuie respectata de toate autoritatile, inclusiv de catre Primarul si de catre Consiliul local al municipiului Bistrita .
Prin Hotararea Consiliului local al municipiul Bistrita (la propunerea Primarului) nr.151 din 9.09.2010 se aviza traseul 2 SUD ca varianta ocolitoare. Tribunalul Bistrita-Nasaud (prin SENTINTA CIVILĂ Nr.409/2011) si Curtea de Apel Cluj (prin DECIZIA Nr.3905/2011) constata ilegalitatea HCL 151/2010 si o anuleaza deoarece incalca doua prevederi ale Ordonantei nr.43/1997 privind regimul drumurilor in Romania”, spune Chereji. El mai arata ca „fezabila este o varianta de NORD, nu actuala centura a orasului, care sa indeplineasca toate conditiile cerute de lege (in afara intravilanului, la peste 50 m de constructii) si sa tina cont de rezultatele studiului de trafic, care constata si previzioneaza o pondere importanta a traficului pe DN 17C (Bistrita-Nasaud). Este declarata singura varianta fezabila pentru ca nu s-a studiat alta. Un exemplu in acest sens: IPTANA nu a cerut de la OCPI ridicarile topo decat pentru varianta 2 SUD. Faptul ca au fost studiate mai multe variante este un neadevar, nu exista nici un document oficial in acest sens (…) Spatiile verzi ale orasului trebuie extinse, nu diminuate. Nu este nici o logica la a se renunta la Planul Urbanistic Zonal de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement, cum a mai fost. Suprafata parcului municipal nu mai este suficienta pentru populatia actuala a municipiului, cand a fost construit parcul, Bistrita avea cca. 10% din populatia actuala. Padurea Codrisor este si trebuie sa ramana plamanul orasului. Nimeni nu ne va da inapoi acest dar de la natura pe care cineva, chiar si primarul vremelnic in functiune, vrea sa il distruga. Constatam ca natura se schimba in primul rand datorita interventiei nesabuite a oamenilor, ca sunt tot mai frecvente fenomene naturale extreme cum nu am avut in zonele noastre. Avem o datorie fata de generatiile care vin dupa noi: sa le lasam mostenirea de la natura de care sa se poata bucura si ei”, a conchis Florin Adrian Chereji.

Gelu Muti (presedinte PNL Bistrita, consilier municipal)

Presedintele PNL Bistrita, consilierul municipal Gelu Muti ne-a precizat in ceea ce priveste subiectul referendumului ca grupul PNL din consiliu local va vota miercuri, 14 august, in favoarea acestui proiect de hotarare, dar ca mai sunt unele „aspecte de discutat, inclusiv traseul pe care il va avea aceasta centura ocolitoare”.

Alin Seserman (consilier municipal PDL)

Secretarul executiv al PDL Bistrita, Alin Seserman spune ca grupul PDL nu are nici cea mai mica intentie de-a vota proiectul care vizeaza referendumul: „ Este inutil si cheltuim o gramada de bani”.

Ecologistii nu iau parte la sedinta de miercuri

Surse din PER Bistrita-Nasaud ne-au spus ca cei doi consilieri ecologisti, Alexandru Toniuc si Maxim Gagea nu vor fi prezenti la sedinta de miercuri dupa-amiaza. Contactat telefonic, presedintele PER Bistrita, Marius Balan ne-a confirmat faptul ca reprezentantii PER nu vor merge la sedinta de CL, existand posibilitatea ca proiectul de referendum sa fie atacat in contencios administrativ.

„Lozul castigator al acestei povesti este faptul ca bistritenii sunt chemati la referendum, ceea ce este, deja, un mare castig al celor 23 de ani de democratie. E bine ca, in sfarsit, ne intreaba si pe noi ceea ce vrem sa facem cu viitorul nostru”, a mai precizat Balan.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente