Baterie uriasa pentru energia alternativa

Un acumulator urias care functioneaza cu ajutorul pietrisului ar putea eficientiza energia regenerabila, atat de dependenta de soare sau de vant.baterie uriasa

Astfel, bateria ar putea stoca energie chiar si in conditiile in care cerul e noros, iar vantul nu mai adie, scrie „The Guardian”.

Ideea conceperii unui asemenea dispozitiv apartine unei echipe de ingineri din Cambridge. „Cu o baterie de acest gen, o ferma eoliana ar putea depozita energia intermitenta, relativ instabila, si ar putea folosi-o de o maniera controlata, fiabila”, explica Jonathan Howe, fondatorul companiei Isentropic, dezvoltator al solutiilor pentru eficientizarea energiei si fost membru al Autoritatii Aeronautice Civile.

Atuuri: costuri si spatiu

Guvernul laburist al Marii Britanii s-a angajat sa reduca emisiile de carbon cu 34% fata de valoarea inregistrata in 1990 pana in 2020 si cu 80% pana in 2050. Printre masurile impuse pentru atingerea acestui obiectiv se numara si construirea a mii de ferme eoliene pana in 2020.

Singura modalitate de stocare a energiei, viabila din punct de vedere economic, se realizeaza prin pomparea apei – proces ce necesita un exces de energie electrica pentru a impinge apa pe un deal. Apa este retinuta apoi intr-un baraj, pentru ca atunci cand este eliberata sa determine rotirea unor turbine si generarea de energie electrica.

Cum functioneaza

Bateria conceputa de inginerii de la Isentropic ar fi capabila sa stocheze cantitati similare de energie, folosind mai putin spatiu si costand mult mai putin. Noua inventie consta in doua silozuri umplute cu pietris. Unul dintre depozite se incalzeste si se presurizeaza cu ajutorul argonului (gaz care se foloseste la umplerea unor becuri electrice).

Atunci cand gazul este transferat din primul siloz in al doilea, temperatura ambientala din silozul initial scade, insa pietrisul se incalzeste pana la 500 de grade Celsius. Procesul transforma cele doua depozite intr-un frigider urias, determinand scaderea temperaturii din al doilea siloz pana la -160 de grade.

Energia electrica generata de turbinele eoliene este depozitata ca diferenta de temperatura intre cele doua silozuri. Pentru a elibera energia, procesul se inverseaza, iar curentul electric care trece de la cald la rece porneste un generator ce produce energie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *