Productia lampilor cu incandescenta de 100 de wati va fi interzisa din septembrie. Consumatorii vor plati de 5-10 ori mai mult pentru fiecare bec clasic inlocuit cu unul ecologic, dar investitia va fi recuperata in cinci luni, spun producatorii.
becuri clasice
Legislatia europeana interzice productia becurilor clasice incepand cu data de 1 septembrie 2009, urmand ca acestea sa fie retrase progresiv de pe piata pana in anul 2012.”De la 1 septembrie 2009, nu se vor mai produce lampile cu incandescenta si nici nu vor mai fi livrate distribuitorilor.

Problema este ca o scoatere brusca din productie a becurilor clasice nu este de dorit. Exista chiar riscul ca ele sa dispara din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunta populatia ca aceste becuri clasice vor disparea de pe piata pana in 2012″, a declarat ieri directorul din cadrul Comitetului National Roman de Iluminat (CNRI), Mihai Husch.

Mai multa caldura decat lumina

Acesta spune ca pentru consumatori inlocuirea lampilor cu incandescenta cu becuri ecologice va presupune niste investitii care se vor amortiza in maximum cinci luni, ca urmare a reducerii consumului de electricitate. “Becurile clasice sunt insa mai mult producatoare de caldura decat de lumina”, a mai spus Mihai Husch.

La randul lor, producatorii de echipamente de iluminat spun ca, desi decizia ii afecteaza, sunt pregatiti sa ofere lampi fluorescente mai economice si cu performante aproape identice cu ale becurilor obisnuite.

Directorul de marketing al Philips Romania, Costin Unesteanu, a precizat ca inlocuirea surselor de lumina cu incandescenta se va face gradual, in cinci etape, pana in anul 2010.

Cei patru mari producatori de surse de lumina prezenti in Romania sunt Philips, Osram, Sylvania si General Electric.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here