Emisiile de dioxid de carbon (CO2) din Uniunea Europeana au scazut, in 2008, cu o rata anuala de 6% sub efectul crizei economice, a anuntat, miercuri, Institutul de Cercetare Point Carbon din Oslo.
emisii de CO2
Cele 27 de tari care participa la sistemul european de schimb al procentajelor de CO2 au emis 2,111 miliarde de tone de gaze cu efect de sera, fata de 2,245 miliarde de tone din anul precedent.

“Aceste cifre ne spun doua lucruri. Confirma faptul ca recesiunea antreneaza o scadere a emisiilor sub forma unei productii industriale si a unei cereri de energie mai mici”, a explicat Kjersti Ulset, responsabil al Point Carbon, citata de AFP.

“Dar mai arata si ca piata carbonului functioneaza cum trebuie. Reducerile emisiilor observate in sectorul energetic rezulta, partial, din pretul ridicat al dioxidului de carbon pe care l-am avut in primul semestru al lui 2008”, a adaugat Ulset.

Cele mai importante reduceri s-au inregistrat in sectoarele “ciment, var si sticla” (-9%) si “hartie si pasta de hartie”, ceea ce indica faptul ca aceste sectoare au fost cel mai afectate de recesiune.

Sectorul de producere a energiei electrice si a caldurii si-a redus emisiile de CO2 cu 6%, iar sectoarele de petrol si gaze naturale si de metale cu cate 1%.

Cifrele vizeaza 10.391 de locatii responsabile pentru 94% din emisiile de CO2.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here