Becurile economice si pungile reciclabile, prea scumpe pentru romani

Organizatiile ecologiste arata cu degetul inspre supermarketuri, deoarece acestea nu iau in serios masurile de reducere a consumului de energie promovate la nivel national si international.
becuri ecologice si pungi reciclabile
Doar 5 din 14 lanturi comerciale au anuntat, la solicitarea Greenpeace, ca intentioneaza sa vanda numai becuri economice in urmatorii trei ani. Retailerii au fost insa mai stimulati in „adoptarea” pungilor biodegradabile, un motiv fiind impunerea legislativa de catre autoritatile de mediu.

Organizatia Greenpeace Romania a lansat, in cadrul unei campanii de eficienta energetica, Ghidul hipermarketurilor verzi, in care sunt ierarhizati retailerii in functie de masurile luate impotriva incalzirii globale. Mai precis, organizatia de mediu a clasificat politica lanturilor comerciale fata de eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata, avand in vedere ca la nivelul UE se poarta discutii referitoare la interzicerea folosirii becurilor obisnuite din 2010. Conform datelor Greenpeace, becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai multa energie comparativ cu becurile economice, dar produc aceeasi lumina. In plus, au o durata de intrebuintare mai lunga: 10-12 ani, astfel incat costurile totale de achizitie sunt cu doua treimi mai mici. Organizatia amintita a concluzionat ca, in tara noastra, doar cinci lanturi comerciale vor scoate astfel de becuri la vanzare in urmatorii trei ani: Ikea – din septembrie 2009, Plus – din august 2010, iar Auchan, Cora si Selgros, din 2011.

„La polul opus se afla Metro, care a declarat ca nu va elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in situatia adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. Hipermarketurile Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Gima, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat nici un raspuns oficial la repetatele solicitari, lucru care indica superficialitatea cu care acestea trateaza problema incalzirii globale”, a comunicat Greenpeace. Campania organizatiei de mediu s-a realizat la nivel european, iar cea mai mare receptivitate a fost inregistrata in vestul continentului. Actiunea vine in contextul negocierilor ce vor fi purtate luna aceasta de ministrii energiei din UE referitoare la interdictia folosirii produselor casnice de iluminare slab performante dupa 2010.
Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, si institutiile publice vor trebui sa mizeze pe folosirea becurilor ecologice. Practic, din 2013, jumatate din corpurile de iluminat folosite in institutiile publice trebuie sa fie economice. Masuri asemanatoare fac referire la consumul de hartie reciclabila, produse pentru curatenie biologice si chiar echipamente IT cu un consum redus de energie.

Pungi ecologice in toata Romania, din 2009

Tot pentru a impune respect fata de mediu, autoritatile romane au anuntat introducerea de taxe ecologice pentru pungile de plastic care sunt puse la dispozitia clientilor. Astfel, din ianuarie 2009, pentru fiecare astfel de articol care nu este biodegradabil, retailerul va plati cate 2.000 drept ecotaxa.
Retailerii s-au aratat receptivi, iar o parte dintre ei, respectiv Carrefour, Metro si Ikea, au scos la vanzare de cateva luni pungi ecologice din hartie sau din plastic biodegradabile. Ministerul Mediului a propus aceasta masura in acord cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRC), dupa ce studiile au scos la iveala ca anual un roman foloseste 250 de pungi, insa numai pentru 20 de minute.

Investitia in becuri ecologice, avantajoasa
Pretul este principalul impediment in cresterea frecventei de utilizare a becurilor ecologice. Costul acesora variaza intre 15 si 50 de lei, in functie de putere si forma. Potrivit ecomagazin.ro, investitia este avantajoasa, o comparatie intre un bec ecologic de 20W cu durata de viata de 8.000 ore, care costa 15 lei, si un bec incandescent de 100W cu durata de viata de 2.000 ore, care costa 1 leu, aratand o economie de circa 180 de lei. Pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec economic costul total este de 63 de lei (15 lei becul si 48 de lei curentul, calculat dupa formula: 8000h x 20W x 0,3lei/kWh = 160kWh x 0,3 lei/kWh). Acelasi interval de iluminat cu un bec incandescent costa 244 de lei (formula 8000h x 100W x 0,3lei/kWh = 800kWh X 0,3 lei/kWh = 240 lei, la care se adauga pretul a 4 becuri cu o durata de viata de 2.000 de ore).

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *