Papadia este o planta de sezon spre care nutritionistii indruma pentru culoarea ei, galben-placuta, dar, mai ales, pentru excelentele calitati alimentare. Ficatul functioneaza mai bine daca apelam la frunzele de papadie, afirma specialistii din intreaga lume.
Papadia ar trebui apreciata mai mult, atrag atentia nutritonistii romani! Organismul are nevoie de mai mult fier primavara, iar papadia i-l poate oferi din plin. Italienii au rucola! Romanii au papadia la indemana! O planta care ofera: minerale, vitamina C si D, fito-steroli si tanini. Iar calitatile ei sunt mult mai multe!
Rucola si papadia fac parte din aceeasi familie de plante si au proprietati nutritive asemanatoare. Doar ca prima este foarte cautata in Italia si sta mereu pe rafturile supermarketurile din Romania, in vreme ce a doua este comercializata timid in pietele de pe la noi. Sa-i redam deci, papadiei locul ei binemeritat in bucataria autohtona!
Pledam pentru ea deoarece: ne scapa de excesul de apa, curata organismul de toxine, stimuleaza activitatea ficatului, ajuta persoanele cu diabet. Are rol depurativ, diuretic, stimulator si este folosita si in tratamentele cosmetice pentru un ten mai luminos. Unii specialisti in nutritie spun ca papadia ajuta in cazurile de anemie, acnee, celulita, varice, reumatism, hemoroizi, fermentatii intestinale, tulburari de metabolism, eczeme, iar lista continua cu litiaza biliara sau cu litiaza renala. Papadia este la fel de buna, sustin nutritionistii, si in cazurile de hipertensiune arteriala, in simptomul premestrual si in senzatiile de balonare. In topul indicatiilor, un specialist va poate spune insa, ca papadia este leac in afectiunile hepato-biliare.
Acesta este punctul ei forte! Indiferent de scopul pentru care alegeti sa va bucurati de gustul ei usor amar, dar foarte placut, va recomandam sa discutati cu un medic daca suferiti de anumite afectiuni sau daca suspectati ca nu v-ar fi indicata!
Specialistul va va spune si ca papadia poate fi folosita pe de-antregul, asa cum au facut-o secole la rand stramosii nostri.
Florile si radacina dau ceaiuri cu arome interesant! Frunzele au gust asemanator cu rucola, contin mult beta-caroten, si pot fi ingredientul perfect pentru o salata ultra-sanatoasa. Vitaminele A, C, E si K si minerale precum calciu, potasiu, fier si mangan compun frunzele. Tot pentru salate este recomandata si radacina de papadie sau petalele acestei plante, forte bogate in cmplexul B de vitamine. In magazinele naturiste, puteti gasi papadia si sub forma de capsule sau tinctura. Indiferent de forma, ar fi bine, ca noi romanii, sa ne indreptam atentia spre aceste tonic foarte valoros, numit PĂPĂDIE!