Bihorenii au spus NU exploatarii gazelor de sist!

0
430

 

Bihorenii au spus NU exploatarii gazelor de sist!
Bihorenii au spus NU exploatarii gazelor de sist!

Bihorul se straduieste cu spaima in suflet sa tina piept acestui pericol care ne ameninta: poluarea si distrugerea apei potabile si a terenurilor. Bihorenii considera inadmisibil ca activitati de explorare/exploatare a gazelor de sist sa fie permise in localitatea si statiunea balneo-climatica Baile Felix din judetul Bihor. Protestul care a avut loc in Oradea, in fata sediului Prefecturii Bihor, sambata, de la ora 14, a reunit cca 200 de persoane,  reprezentanti ai societatii civile, ai mediului politic, ai organizatiilor non-guvernamentale, ai aparatului administrative, ai mediului universitar din judetul nostru, dar si activisti de mediu din Cluj si Timis. Umar langa umar am dorit sa ne spunem parerea pentru a ne apara cel mai de pret avut: viata si sanatatea copiilor nostri. Gravitatea reala a acestor tehnologii  reiese de altfel si din introducerea subiectului in textul motiunii de cenzura depuse impotriva Guvernului Ungureanu anul trecut.

De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?” se mentionata in motiunea de cenzura care, la 27 aprilie 2012, a trecut de Parlament si a provocat demiterea guvernului Ungureanu. Constatam ca desi  aceste intrebari nu si-au gasit raspunsul, cu toate acestea in decembrie 2012 s-au aprobat prin hotarari de guvern si alte concesiuni pentru explorare si exploatare, inclusiv in judetul nostru. Constatam ca Moratoriul instituit de Guvernul Ponta (I) pana in decembrie 2012, a oprit operatiile legate de gazele de sist, dar ca in lunile noiembrie – decembrie, au fost concesionate alte sapte perimetre, dintre care trei in Bihor.

Conform Constitutiei, Art. 135,  Statul trebuie sa asigure  exploatarea resurselor naturale in concordanta cu interesul national” si ne asumam opinia acelor specialisti care considera ca regimul juridic de punere in valoare a petrolului trebuie sa redevina  ‘impartirea productiei’, iar nu plata unei redevente minore care nu justifica nici interesul national, nici nu asigura independenta de importuri (in prezent aceste importuri ating 16% din necesarul consumului intern), in conditiile in care: acordurile petroliere sunt pentru explorare-dezvoltare-exploatare, sunt incheiate pe o perioada de 30 de ani;  explorarea are trei etape: cercetare, prospectare si explorare geologica; titularul acordului petrolier are dreptul  sa dispuna asupra cantitatilor de petrol ce ii revin,  inclusiv sa le exporte.” Gazele naturale de care se ocupa legea petrolului se mai numesc si “gaze conventionale”; deci, legea petrolului   se ocupa  doar de gazele  naturale conventionale, nu si de restul gazelor naturale, numite “gaze neconventionale” (printre care se afla  gazele de sist). Pozitia facuta publica  a domnului Presedinte Traian Basescu a fost constant aceea potrivit  careia gazele de sist ar ajuta la realizarea independentei Romaniei de importul de gaze rusesti, ignorand, cu buna stiinta sau nu, ca toate companiile care detin asemenea acorduri,  urmeaza sa plateasca Statului o redeventa in bani, nu in natura (adica nu  in gaze de sist). Mai mult, Legea petrolului da dreptul atat companiilor  Chevron, East-West Petroleum, Clara Petroleum si altele care beneficiaza de asemenea acorduri “ sa dispuna asupra cantitatilor de petrol ce ii revin, inclusiv sa le exporte“. Luand act de declaratiile recente ale Ministrului Varujan Vosganian dar si ale Primului Ministru Victor Ponta potrivit carora  demararea explorarii gazelor de sist  ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei – dorim sa atragem atentia reprezentantilor Guvernului, ca aceasta  activitate nu este acoperita de actuala lege a petrolului, cat timp obiectul real al acordurilor petroliere  de explorare-dezvoltare-exploatare  a gazelor de sist aprobate  pentru Chevron si alte companii  se afla in afara cadrului de reglementare acestei legi. In lipsa Strategiei Nationale de dezvoltare, a unor Strategii sectoriale de evolutie, inclusiv a resurselor naturale,  avizarea oricarei investitii de tipul valorificarii gazelor de sist este inoportuna. Riscurile pe care aceasta metoda a fracturarii hidraulice in volum mare le aduce pentru sanatatea oamenilor si a mediului au determinat tari precum Frantsi Bulgaria, sa o interzica, iar alte state europene au adoptat moratorii in acest sens.

Nu intelem de aceea motivul pentru care Guvernul roman, ar adopta o decizie contrara chiar inainte ca reglementarile europene sa fie aduse la zi pentru a raspunde noilor provocari. Comisia Europeana se afla intr-un amplu proces de revizuire a reglementarilor, ca urmare a adoptarii in Parlamentul European a unor rapoarte, care toate au concluzionat ca acesta metoda prezinta riscuri pentru mediu si oameni ce nu sunt corespunzator adresate de normele existente. In consecinta,  solicitam Guvernului: 1. Ca toate Acordurile de concesiune pentru explorare si exploatare a gazelor neconventionale – gaze de sist aprobate prin  hotarari de Guvern, sa fie de urgenta anulate. 2. Sa sustina in Parlamentul Romaniei proiectul de lege  privind interzicerea folosirii in Romania  a metodei fracturarii  hidraulice  a rocilor in explorarea-dezvoltarea-exploatarea hidrocarburilor  lichide sau gazoase,  aflat in procedura la Camera Deputatilor. 3. Sa adopte un nou Moratoriu in privinta exploatarii gazelor de sist si a utilizarii fracturarii hidraulice pe scara larga in Romania, cel putin pana cand Comisia Europeana va definitiva un cadru legislativ care sa poata preveni  riscurile acestei metode. Dupa cum stim cu totii, lupta impotriva fracturarii hidraulice (frackingului), nu va fi de ajuns.

Pentru a castiga aceasta batalie pe termen lung, este nevoie sa ne reducem dependenta de combustibilii fosili, sa promovam alternativ sursele regenerabile de energie.   Oradea, Februarie 2012 Georgeta Ionescu, prim-vicepresedinte al Partidului Verde Mihaela Bodonea, presedinte Partidul Verde, Bihor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.