Biogazul si hidroenergia – doua surse de energie regenerabila in Romania Conferinte nationale la Arad in cadrul evenimentului

Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini

biogaz.jpgIn prezent, instalatiile de biogaz sunt foarte raspandite in Europa, iar tendinta este in crestere. In schimb ponderea biogazului din Estul si Sudul Europei este foarte scazut, cu toate ca in aceasta zona exista un potential ridicat. Acest potential nu se evidentiaza doar prin folosirea materiei prime regenerabile, ci si in mod special prin utilizarea deseurilor, deoarece deseurile agricole si industriale reprezinta, in momentul de fata, o mare problema.De mai bine de 50 de ani Romania face cercetari in domeniul biogazului. La sfarsitul anilor 70 a fost deja preluata prima instalatie industriala, care producea zilnic 2000 m3 de biogaz. La sfarsitul anilor 80 au fost instalate alte zece statii de epurare producand anual peste 30 milioane m3 de biogaz. In aceeasi perioada de timp au fost preluate diverse instalatii de dimensiuni mai mici cu o productie zilnica de 5 pana la 10 m3 de biogaz. Astfel s-a ajuns ca Romania sa detina la sfarsitul anilor 80 cateva mii de instalatii. Datorita schimbarilor politice piata biogazului s-a prabusit. Pentru ca Romania sa redevina o concurenta puternica, este necesara o transmitere de informatii cu privire la tehnica actuala.

In aceasta privinta, Conferinta Nationala „Biogazul. Tehnologii de obtinere si importanta acestora pentru dezvoltarea durabila” reprezinta o platforma ideala pentru reprezentantii din domeniul stiintei, cercetarii, politicii si economiei, care se vor intalni pe data de 19 martie la Arad, pentru a schimba opinii cu privire la sectorul biogazului. Conferinta organizata pentru a doua oara in colaborare cu USAMV – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, va avea loc la Expo Arad International.

Hidroenergia joaca deasemenea un rol important in Romania, in obtinerea energiei electrice.
Deja in urma cu cativa ani s-a dezvoltat 80% din potentialul hidroenergetic si ca. 30% din energia electrica a fost acoperita din aceasta sursa. Microhidrocentralele insa nu sunt raspandite in asemenea dimensiuni. Se spera ca acest lucru sa se schimbe in viitor, deoarece au fost sau sunt in curs de privatizare in jur de 100 de microhidrocentrale. Cu atat mai mult, s-au gasit in jur de 5000 locatii posibile pentru amplasarea microhidrocentralelor.

REECO a recunoscut importanta microhidrocentralelor in Romania si organizeaza pentru a doua oara in colaborare cu Asociatia Romana pentru Microhidroenergie ARmHE, o conferinta pe aceasta tematica. „A doua conferinta nationala: Microhidrocentrale – prezent si viitor in Romania, tara membra a Uniunii Europene” va avea loc pe 19.03.2010, la Expo Arad International.

In paralel cu aceste conferinte, va avea loc si targul ENREG ENERGIA REGENERABILAa, intre 17-19 martie 2010, unde dezvoltatorii, producatorii si prestatori de servicii isi vor prezenta noile realizari din domeniul energiilor regenerabile.

Microhidrocentralele si biogazul se bucura de o atentie deosebita la ENREG ENERGIA REGENERABILA®. Expozantii din aceste domenii vor avea posibilitatea sa isi prezinte produsele si serviciile pe Aleea Microhidrocentralelor, respectiv pe Strada Biogaz, o parte separata in cadrul spatiului expozitional, unde pot fi gasiti mai usor de vizitatorii de specialitate.

Evenimentul face parte din Programa Sustainable Energy Europe.
Pentru mai multe informatii vizitati www.enreg-expo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *