Birul pe gunoi s-a dublat

2
809

Jurnalul National dezvaluia inca din luna septembrie ca administratia timisoreana va majora nejustificat preturile pentru salubrizare, din cauza nepasarii vizavi de construirea unui nou deponeu ecologic.
taxa gunoi
Previzibil, din ianuarie 2009, timisorenii vor plati mai mult pentru serviciul de sa-lubrizare, pentru ca operatorul Retim a so-licitat majorarea tarifelor intrucat sistemul de gestiune a deseurilor se va schimba din 2009, din cauza ca groapa de la Parta trebuie inchisa.

AUTORITATILE NEPREGATITE, DUPA 10 ANI DE DEZBATERI
Consiliul Local Timisoara a aprobat majora-rea tarifelor pentru serviciul de salubrizare in ultima sedinta din luna decembrie, cu 18 vo-turi „pentru”, cinci „impotriva” si o abtinere. Timi-so-renii trebuie sa plateasca mai mult pentru colectarea gunoiului din cauza neputintei au-toritatilor judetene de a realiza la timp depo-neul ecologic de la Ghizela, in conditiile in care groapa de la Parta, care deserveste Timisoara, tre-buie inchisa in doar cateva zile. Cat despre deponeul de la Ghizela, re-pre-zentantii Retim considera ca „nu se in-treve-de inceperea functionarii acestuia inainte de finele anului 2009”. De-abia in februarie se va afla cine a castigat licitatia pentru construirea acestuia. Municipalitatea a pregatit de patru luni scumpirea serviciilor cu aproape 50% pentru populatie, desi a avut loc deja o marire a tari-felor cu 20%, in luna mai a acestui an. Motivul cresterii tarifelor este, conform celor de la Regia de Salubritate Retim si a celor din Primaria Timisoara, ca momentan nu exis-ta o solutie pentru deponeul ecologic, asadar este nevoie de investitii masive de peste un mi-lion de euro pentru a avea unde sa punem res-turile menajere de la 1 ianuarie. In cifre, majorarea tarifelor, incepand de la 1 ianuarie 2009, colec-ta-rea, transportul, depozitarea si neutralizarea deseurilor de la populatie, cu pubela in comodat, va costa 8,37 lei de persoana pe luna, cu TVA inclusa (vechiul tarif, fara TVA, era de 3,52 lei pe luna, in timp ce noul tarif este de 7,03 lei, fara TVA). Selectarea, colectarea, transportul si depozitarea deseurilor voluminoase si nepe-riculoase – bunuri de uz casnic si deseuri rezultate din constructii si demolari, reparatii si amenajari la cladiri, locuinte si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, cu exceptia materialelor electronice si electrocasnice, va costa, din ianuarie 2009, 25,78 lei/ mc.

AFACERE MURDARA PENTRU INSTALATIA DE GUNOI
Pentru ca Ministerul Mediului nu a mai prelungit aprobarea pentru deponeul de la Parta, acum autoritatile trebuie sa gaseasca diverse solutii pentru depozitarea temporara a 75.000 tone de deseuri, ca timisorenii sa nu ramana cu gunoiul la usa.

Anual, Parta inghite 150.000 tone, iar autoritatile trebuie sa gaseasca o so-lu-tie pe minimum sase luni, pana cand va fi terminata o parte din deponeul de la Ghizela. Motivatia maririi tarifului este achizitionarea unui echipament a carui valoare este de aproximativ un milion de euro pentru impachetarea guno-iu-lui. Un pas predictibil era achizi-tio-na-rea unei instalatii de balotare a gunoiului, o afacere spe-cu-lata de unele grupuri de interese din oras. Cu–lisele acestei achizitii nu au fost facute pu-bli-ce, cu toate ca „gura targului” avansa cateva nume inca din luna iunie, dupa alegerile locale. Acum, societatea Retim a fost nevoita sa achi-zitioneze o instalatie de balotare si sigilare a deseurilor, pentru a fi pusa in functiune de la 1 ia-nuarie 2009. Instalatia baloteaza deseurile in fo-lie strech rezistenta la razele ultraviolete, spun cei de la Retim, ceea ce permite depozi–ta-rea tem-porara a gunoaielor, pe un alt ampla-sa-ment, pana cand va fi pusa in functiune pri-ma ce-lula de la depozitul de la Ghizela, iar deseurile vor fi transportate acolo.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.