Blestemul sau binecuvantarea organismelor modificate genetic

Organismele Modificate Genetic, pe scurt OMG-urile se ascund intr-o sumedenie de produse si, iata ca, in curand, s-ar putea infiltra pana si in medicamente.modificate genetic

De cel putin 20 de ani, mai multe institute de cercetare din lume se ocupa de producerea de medicamente cu ajutorul plantelor modificate genetic, impulsionate de perspectiva unei economii de miliarde de euro. In ele investeste si UE, care a alocat 12 milioane de euro pentru PharmaPlanta, un consortiu public-privat din care fac parte 12 tari si care, in 2009, a intrat in faza experimentelor clinice.

„Pana in anii ’90 s-a studiat posibilitatea de a produce banane, rosii sau cartofi, modificate astfel incat sa contina vaccinuri. In timp, ne-am dat seama ca aceasta idee era mai degraba naiva, pentru ca, de exemplu, este aproape imposibil sa hranesti copiii cu o doza terapeutica standard dintr-un vaccin sau o substanta activa. Astfel ca ne-am concentrat asupra posibilitatilor oferite de cultivarea de substante purificabile, si am ajuns la o mare varietate de posibile aplicatii, dintre care unele se afla de-acum in fazele testarii clinice”, a declarat Mario Pezzotti, profesor de genetica agrara.

Potentialul acestei alternative a fost demonstrat si de vaccinul experimental impotriva mai multor tipuri de cancer, realizat in 2008 pe baza plantelor de tutun, de o echipa de cercetatori americani.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au prelevat anticorpi de la 16 bolnavi de limfom, i-au transferat in virusul tutunului, utilizandu-l pe acesta din urma pentru a infecta plantele de tutun care, la randul lor, au produs anticorpi personalizati in cantitate mare. Apoi, respectivii anticorpi au fost purificati si administrati bolnavilor, obtinandu-se astfel stimularea unei reactii a sistemului imunitar extrem de puternica la circa 70% dintre pacienti, potrivit Descopera.ro.

Totusi, chiar daca in ultima vreme au inceput sa apara primele confirmari clinice, pentru moment, niciun astfel de medicament produs intr-o planta nu este inca la dispozitia bolnavilor. Inainte de a se ajunge la introducerea in comert a medicamentelor de uz uman, exista inca multe etape de parcurs.

„Daca vom reusi sa demonstram ca vaccinurile si medicamentele veterinare obtinute prin biopharming nu sunt cu nimic mai prejos decat cele clasice ci, dimpotriva, sunt si mai sigure intrucat nu contin contaminari de la virusuri animale, fiind in plus extrem de ieftine, probabil elaborarea normelor pentru uz uman va inregistra o accelerare”, a explicat Luca Santi, profesor de virusologie vegetala.

Cum era de asteptat, avantajele producerii de medicamente si molecule terapeutice din vegetale se lovesc de protestele si indoielile tuturor acelora care se opun modificarii genetice a organismelor vii. Cultivarea plantelor OMG ridica o problema spinoasa: cea a posibilelor contaminari ale mediului si ale lantului alimentar, care de altfel deja au survenit in decursul ultimilor ani, in imensele culturi de porumb din Statele Unite si din unele tari in curs de dezvoltare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *