Blocurile noi consuma mai putina energie

Consumul termic poate fi redus cu pana la 19% fata de imobilele vechi.

Consumul de energie termica in apartamentele situate in blocurile noi poate fi cu 19% mai mic decat in imobilele construite inainte de 1989, sustin specialistii din domeniu. Acestia avertizeaza insa ca, pentru o astfel de economie, nu este nevoie de echipamente deosebit de performante si scumpe: solutia este aerul conditionat, alaturi de centrala de apartament sau chiar cea locala, de bloc. Combinatia este accesibila din punct de vedere al pretului si evita interminabilele discutii cu vecinii care pot aparea in primele zile reci, care sunt, de altfel, si cele mai scumpe.

Explicatia este simpla: instalatia are nevoie de circa trei ore pentru a functiona corespunzator, ceea ce presupune un consum suplimentar la pornire, care nu se motiveaza atunci cand afara se incalzeste din nou. Mai ales ca, dupa oprire, ar mai fi alte trei ore, timp in care locatarii vor tine geamurile deschise.

„Pentru a evita aceste costuri, proprietarul apartamentului ar putea utiliza, in acest timp, aerul conditionat, in functie de necesitati. Fiecare proprietar va consuma astfel cat considera de cuviinta”, spune inginerul Horia Cretu, de la compania Asco Constructii. Aceasta varianta presupune insa si un risc: suprasolicitarea retelelor de energie electrica.

VARIANTE

Centrale clasice sau tehnologii ecologice

Este foarte greu sa-ti dai seama daca viitoarea locuinta este sau nu izolata corespunzator, confortul termic depinzand de o serie de factori. „Exista niste standarde pe care, in general, le respecta toti investitorii. Unii tin cont si de alti factori care modifica aceste calcule – cum ar fi, de exemplu, marimea geamurilor -, in timp ce altii se limiteaza la normele impuse”, explica Horia Cretu. Mai usor de monitorizat este tipul centralei.

Daca centralele de bloc pot fi mai atractive din perspectiva pretului de achizitie mai scazut, cele de apartament pot fi mai rentabile pe termen lung. „Atunci cand isi monitorizeaza singur necesarul de caldura si apa, fiecare isi va putea educa mai bine consumul propriu, ceea ce poate duce la o economie de pana la 30%”, spune Ancuta Ionescu, directorul diviziei imobiliare Pro Confort, dezvoltatorul a trei proiecte rezidentiale in Capitala.

Expertii City Expert considera ca o varianta de economie a energiei este casa pasiva. Cheltuielile totale se reduc la 100 de euro lunar. Casele pasive sunt construite din materiale obisnuite, dar prin calcule complexe si o termoizolare eficienta se diminueaza substantial transferul de energie cu mediul inconjurator.

„Ceea ce deosebeste o casa pasiva de una obisnuita sunt ferestrele cu trei randuri de geam si barierele impotriva vaporilor care nu mai condenseaza. Incalzirea unei case pasive se face cu aer ventilat, nu cu carbuni sau cu gaz, caldura fiind recuperata si prin sistemul de ventilare. Consumul de energie este cu 80% mai mic decat o casa incalzita prin mijloace traditionale”, spune Eugen Paternic, general manager al agentiei City Expert. Constructorii spun ca, pentru imbunatatirea confortului termic, dezvoltatorii platesc, in medie, intre 30 si 80 de euro pe metru patrat, in functie de optiunile fiecaruia.

REABILITAREA TERMICA

Betonul, un dezavantaj

Nici prin lucrarile de reabilitare un bloc vechi nu va atinge performantele unuia nou, izolat termic din momentul constructiei, explica expertii. In prima faza, betonul – materia de baza pentru cele mai multe blocuri construite inainte de 1989 – constituie un avantaj pentru reabilitarea termica, fata de imobilele din caramida. Asta pentru ca izolatia se ancoreaza mai usor de beton, in timp ce caramida presupune spargerea zidului si aducerea unui fir in interiorul locuintei, care sa sustina lucrarea. Desi presupune un efort mai mare, izolarea este mai durabila – in timp, in lipsa aerului, polistirenul dispare de pe beton, dar ramane pe structura de pe caramida.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *