Anul trecut, companiile au cumpărat la nivel global 13.4 KW de energie obținută din surse regenerabile. Cantitatea este mai mult decât dublă decât cea achiziționată în 2017, când companiile cumpăraseră doar 6.1 GW. Datele aparțin Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Aproape două treimi din cantitatea de energie regenerabilă a fost cumpărată de companii din Statele Unite ale Americii. Mai exact, este vorba despre 8.5GW. Companiile din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) au cumpărat și ele energie regenerabilă la un nivel record, cel de 2.3GW. Achiziții importante au avut loc însă și în Mexic și Brazilia.
Printre companiile aflate în topul achizițiilor de energie verde, se numără giganți precum Facebook (2.6 GW), AT&T, ExxonMobil și Google. Totodată, experții BNEF remarcă și o tendință a companiilor mai mici de a încerca să securizeze acest tip de resurse, asociindu-se cu actorii mari pentru a putea beneficia de energie solară și eoliană.
A major feature in the US was the emergence of smaller, first-time corporate clean energy buyers, many of which partnered with bigger companies to reap the benefits of larger solar and wind projects.
Jonas Rooze, managerul departamentului de Sustenabilitate Corporativă din cadrul BNEF, a explicat tendința înregistrată în ultimii ani:
„Din 2008 și până în prezent, companiile au semnat contracte pentru achiziționarea a peste 32GW, o cantitate comparabilă cu cea generată de Olanda. Este interesant însă de remarcat faptul că 86% din această cantitate a fost achiziționată după 2015 (după semnarea Acordului Climatic, n.r.), iar 40% a fost cumpărată doar în 2018.”
În plus, raportul BNEF subliniază impactul programului RE100, prin care companiile se angajează să facă tranziția spre utilizarea energiei din surse regenerabile în proporție de 100%. La finalul anului 2017, cei care se alăturaseră programului aveau nevoie de o cantitate de energie similară celei consumate de Egipt.
Deși companiile au crescut investițiile în energie verde, nu același lucru se poate spune despre investitori. Într-un raport publicat anterior de BNEF, se estima că investițiile în energie curată au scăzut anul trecut cu 8%, ajungând la 332 de miliarde de dolari.