Gheorghe Sfecla din Craiova, fost macelar si actual investitor, si-a incropit o mica afacere din cresterea vacilor exact langa vilele din spatele Vamii. Fara autorizatii si fara aprobari, el creste 33 de vaci si 20 de vitei intr-o mizerie de nedescris, activitate pentru care statul ii da si subventii.
Fara sa aiba nimic in comun cu vreo norma sanitar-veterinara, ferma de vaci a lui Gheorghe Sfecla din Craiova aprovizioneaza piata din oras cu lapte, branza si carne, de parca toate acestea ar proveni din ferme adevarate. Nici in visele cele mei rele nu si-a inchipuit cineva ca produsele frumos ambalate din magazine pot proveni si din asemenea locuri, adevarate focare de infectie si generatoare de boli, care exista in vecinatatea caselor din spatele Vamii Craiova. Cu acceptul tacit al autoritatilor sanitar-veterinare din Dolj, ferma lui Gheorghe Sfecla fiinteaza de ani buni in conditii pentru care in restul Europei ai putea primi chiar si puscarie. 33 de vaci cu lapte, cinci tauri de monta neautorizati, peste 20 de vitei si nenumarati caini alcatuiesc ceea ce barbatul a declarat ca este gospodarie particulara, si nu ferma in toata regula.
Normele sanitar-veterinare se opresc la usa lui Sfecla
La circa un kilometru de strada Caracal din Craiova, in spatele Vamii si langa calea ferata Craiova-Calafat se pot zari cateva insailaturi de barne tencuite din loc in loc cu pamant, intunecoase si pline de mizerii pe care Sfecla le-a botezat grajduri pentru vaci. „Vecinii de la vilele construite aici ma reclama peste tot, ca nu am voie sa trec cu vacile pe drumul asta, de parca aici ar fi drum european. Au venit de la Sanepid si mi-au zis sa fac curat in grajd ca e mizerie si m-am si apucat de lucru. Ce sa fac si eu mai intai ?Animalele sunt viata mea! Din 1977 cresc animale. Am avut si 1.000 de oi pe care le-am vandut. Eu nu cumpar vaci, ca le obtin aici la mine; am cinci tauri, o frumusete! Cresc vacile mai mult pentru laptele lor, pe care-l dau la vitei si viteii ii vand pentru carne. Am acum vreo 20 numai unul si unul! Aici este terenul meu, ca am cumparat 8.000 de metri patrati. Unde stau cu vacile nu este terenul meu, dar le mut. Mai incolo m-am apucat sa construiesc un grajd. Apa nu am, dar aduc cu caruta cu calul in butoaie de la o fantana si adap animalele. Pentru curatenia grajdului n-am apa, dar ranesc, iar balega o pun si eu pe unde apuc. In Piata Centrala am si boxa unde vand carne, dar de doua luni am inchis-o, ca a plecat fiul meu dincolo, ca e macelar. Nu castig nimic din cresterea vacilor. Le cresc, ca mi-e drag de ele!”, a spus Gheorghe Sfecla.
Toata lumea stie, dar se face ca nu vede
Nimeni nu-i cere lui Sfecla covor rosu la intrarea vacilor in grajd si nici sa angajeze DJ care sa puna seara la culcare muzica de leagan pentru vaci, dar medicii Directiei Sanitar-Veterinare Dolj ar fi trebuit sa-i ceara crescatorului de animale sa aiba macar apa pentru spalat pe maini atunci cand mulge vacile.
„Am auzit de Sfecla ca vine la noi la instruiri. De cate ori il amendam, vine cu gura mare si ne zice ca vrem sa distrugem crescatorii autohtoni, ca vrem sa dam o lovitura la talpa tarii. Ma interesez si o sa trimit o echipa acolo. Cu siguranta ca are si cota de lapte daca are atatea vaci. Dupa legile sanitar-veterinare, el ar fi trebuit la 20 de capete sa declare ferma de vaci, dar mai mult ca sigur ca este inregistrat ca si crescator particular. Este o practica a lor de a fenta fiscul, care i-ar percepe alte impozite daca acesta ar fi agent comercial, si nu persoana fizica”, a spus Costica Rentea, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj.
Nici Primaria Malu Mare n-are prea multe in comun cu Sfecla, desi acesta si-a incropit ceea ce el zice ca este ferma fara nici un fel de aviz sau autorizatie.
„La primarie apare cu o achizitie de 5.000 de metri patrati, si nu 8.000, cum spune el. Nu i-am dat niciodata nici o autorizatie, pentru ca nici nu a cerut. Am inteles ca si-a facut un grajd pe o conducta de canalizare care trece chiar pe mijlocul constructiei. Acea conducta nu apare la noi pe nici o harta cadastrala, dar a fost la Oltcit si prin ea se deversau la statia de epurare de la Facai toate apele uzate din fabrica. Am inteles ca acea conducta nu mai este functionala de ani buni. O sa mergem si noi acolo sa vedem ce construieste acest Sfecla”, a spus Alexandru Dicu, primarul de la Malu Mare.
Afacerea lui Sfecla este o bomba biologica la marginea Craiovei si nimanui nu-i pasa. Mai mult, statul il subventioneaza in fiecare an ca s-o poata duce mai departe!
Sursa: Gazeta de Sud