Consiliul Judetean Maramures va avea o problema in momentul in care Primaria Borsa va decide sa se retraga din proiectul cu deseurile. Principalul motiv pentru care administratia locala de acolo intentioneaza a se retrage din proiect este faptul ca pentru borseni ar fi mai ieftin sa duca gunoiul la Bistrita decat pana la Farcasa. Asta in cazul in care pana la urma se va construi acel depozit ecologic despre care s-a tot si se tot vorbeste atata. Mai mult decat atat, Primaria Borsa anunta ca in oras ar urma sa fie construit un incinerator de tip reactor, lucru care ar usura lucrurile extrem de mult.
“Borsa paraseste programul de management al deseurilor foarte curand. Avem investitori straini cu care avem deja incepute acte oficiale in vederea implementarii unui incinerator de tip reactor la noi in Borsa. Pentru aceasta este prevazut ca lucrarile sa inceapa anul acesta pentru a fi terminate anul viitor.
Despre Incinerator/reactor: metalele si sticla sunt selectate si reciclate, adica scoase din deseu, combustibilul de ardere este deseul, deseurile celelalte decat sticla si metal sunt dezintegrate la o temperatura de 9.000°C (adica tot ce este organic), rezulta cam 3,5 de zgura total inerta si care este foarte buna in fabricarea asfaltului, deseurile sunt propriul combustibil, nu polueaza, nu miroase, nu face zgomot, produce curent electric, produce apa calda la 90% pentru incalziri centrale, cost 0lei/tona de deseuri pentru primarie duse la centrala.
In paralel de deseurile orasului va consuma deseuri din groapa veche pana la disparitia acesteia. Daca vom curata padurile de lemn cazut si abandonat si il ducem la centrala vom primi (ca primarie) in schimb electricitate din retea pentru iluminat public, telegondola si alte puncte de consum al institutiilor gen primarie, etc… sau apa calda pentru scoli sau alte institutii”, a anuntat primarul Tony Mihali unde altundeva decat pe facebook.
Acesta a mai adaugat ca maramuresenii trebuie sa stie mai multe lucruri despre proiectul cu Farcasa si anume: „De 2X mai scumpa decat un incinerator/reactor, 1 tona de deseuri dusa la poarta groapei va costa intre 200-400lei pentru a o descarca acolo, distanta de transport foarte mare (daca va fi pret unic pentru tot judetul inseamna ca tot judetul va plati acelasi pret de solidaritate, dar nu cred ca baimarenii sunt de acord sa plateasca scump pentru Borsa (care este departe.)
O astfel de groapa produce un gaz care arde si face un motor sa functioneze, numai ca la emisia motorului se masoara poluarea ca si la motoarele standard pe combustie si nu se masoara ce altceva mai contine acest gaz!!!!
Acest gaz contine substante foarte toxice si dioxine mortale care nu sunt verificate si care se duc in natura.
Groapa ecologica este un concept german vechi. S-au construit putine in Europa, iar in ultimii ani se mai fac doar prin Turcia …. Inca nu este, dar foarte curand asa ceva va fi strict interzis in Europa, iar cele deja facute vor fi distruse. Am aceste informatii dupa mai multe dialoguri purtate cu mai multi stintifici care au spus exact acelasi lucru”.