Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au desfasurat actiuni pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol in marea teritoriala a Romaniei, in urma carora au identificat doua ambarcatiuni rapide cu cinci cetateni romani la bord, care pescuisera 300 de kilograme de calcan in perioada de prohibitie.
Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au desfasurat in ziua de 01.05.2012 actiuni privind prevenirea si combaterea braconajului piscicol in zona de competenta, in urma unei informatii primite de la lucratorii SCOMAR, prin care era semnalat faptul ca doua ambarcatiuni sub pavilion Romania desfasoara activitati de pescuit in apele marii teritoriale in perioada de prohibitie. In jurul orei 12.45, la aproximativ 2 mile marine travers de Grindul Chituc, o ambarcatiune model Shaldag a Garzii de Coasta a identificat si interceptat o ambarcatiune pescareasca din fibra de sticla dotata cu motor Yamaha de 115 CP, in care se aflau S.M. de 36 de ani, domiciliat in localitatea Jurilovca din judetul Tulcea si A.M., de 32 de ani, domiciliat in localitatea Visina. In urma controlului a fost descoperita cantitatea de 85 kilograme de peste din specia calcan si un recipient cu cantitatea de 20 litri de combustibil.
Dupa aproximativ zece minute, la aproximativ trei mile marine travers de Periboina, a fost identificata o alta ambarcatiune pescareasca din fibra de sticla cu motor atasabil marca Yamaha de 80 CP, din care C.M., de 34 de ani, M.V., de 34 de ani, si N.C., de 26 de ani, domiciliati in localitatea Jurilovca pescuisera 214 kilograme de peste din specia calcan. In ambarcatiune au mai fost depistate doua rachete de semanalizare model MK 8 si un dispozitiv tip GPS. Intreaga cantitate de peste, in greutate de aproximativ 300 de kilograme si o valoare de 3.700 de lei, a fost ridicata in vederea confiscarii si predata spre valorificare unei societati comerciale de profil. Politistii de frontiera au confiscat si ambarcatiunile, motoarele de barca atasabile, dispozitivul GPS si cele doua rachete de semnalizare, bunuri evaluate la aproximativ 8.000 de euro. Cei cinci cetateni romani vor fi cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de „nedetinere a licentei/autorizatiei de pescuit comercial sau pescuit recreativ/sportiv”, „pescuitul prin orice metode al reproducatorilor in perioada de prohibitie si distrugerea icrelor embrionale de peste in zonele de reproducere naturala”, „pescuitul comercial in habitatele piscicole naturale in perioada de prohibitie si in zonele de protectie”, „detinerea si transportul pestelui fara documente legale”, fapte prevazute si sanctionate de art. 64, lit. a,b, g si j din OUG 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009, coroborate cu art. 33, lit. a din Cod Penal, precum si „detinerea artificiilor din categoria obiecte zburatoare luminoase”, fapta prevazuta si sanctionata de art. 31, alin. 2, ind. 1 din Legea 126/1995.