Braila merge, bucata cu bucata, la fier vechi

Se duc la fier vechi de la capace de canalizare de pe strazi pana la tevi din combinat, camioane cu inox si cupru si chiar si elicopterecolectare deseuri

La inceputul anului, hotii marunti au fost descurajati, odata cu obligativitatea prezentarii buletinului la centrul de colectare, a inflorit traficul mare cu fier vechi, capturile fiind de ordinul zecilor de tone.

Tinta predilecta a hotilor de fier vechi este fosta Platforma Chimica de la Chiscani, din coasta municipiului, de unde, ani la rand, locuitorii din Colonia de la Kilometrul 10 au furat si cu spatele, si cu caruta.

Pe de o parte, hotii marunti, clientii fideli ai centrelor de colectare de cartier, au ajuns sa fure capace de canalizare, tevi, cosuri de gunoi, batatoare de covoare sau leaganele din curtile gradinitelor.
Pe de alta parte, hotii „cu staif” s-au dedat la furturi- record.

La finele anului trecut, s-a descoperit ca pana si elicoptere de la fosta unitate de aviatie din Ianca au luat drumul fierului vechi.

Nu mai departe de saptamana trecuta, Politia a capturat un camion cu opt tone de inox si trei de cupru. Anul trecut s-au intocmit zeci de dosare penale, anul a inceput cu alte dosare grele.

Afacere la nivel macro

„Am avut mult de furca cu persoanele care fura metale pe care mai apoi sa le valorifice. Am avut numeroase actiuni in urma carora am prins hoti de fier vechi in combinat. Acestia au venit la furat cu carute sau cu masini”, ne-a declarat plt. Sorin Neftode, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

Saptamana trecuta, politistii de la Economic au capturat un camion cu fier vechi. „In acest an deja am capturat zeci de tone de fier vechi. Fenomenul s-a intensificat la acest nivel”, a declarat inspector Jenel Sogor, purtatorul de cuvant al Politiei.

Cladirile in litigiu, calcate de hoti

In zona centrala se afla cateva cladiri care altadata erau emblematice pentru municpiu, dar care acum sunt revendicate in instanta. Pana la pronuntarea sentintei, cladirile tintele hotilor care distrug feroneria.

„Cele mai multe situatii de hoti de metale prinsi in flagrant s-au inregistrat la aceste cladiri din zona centrala a orasului. Toti s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat”, a adaugat inspectorul Sogor.

Din ianuarie, hotii marunti au primit, insa, o lovitura.

Legea prevede ca vanzatorul sa prezinte un act de identitate centrului de colectare. Altfel, raspunde cel care colecteaza.

„Daca preiau obiecte cu provenienta dubioasa- capace de canalizare, componente de motoare, furate, sunt bun de plata. Asa ca, aceia care n-au buletin, fac cale intoarsa”, ne-a declarat Ionel Tecu, gestionar la o societate de profil din municipiu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *