Brasov: Ursii n-au mai asteptat bariera cu ultrasunete

0
1328

Sistemul ar fi trebuit pus in functiune anul trecut, dar a fost „uitat”. Investitia era estimata la 300.000 de euro, bani promisi de patronul unei firmei de constructii din Brasov.ursi Brasov

„O bariera formata din 600 de senzori, care vor emite ultrasunete, va fi montata pe o distanta de 12 kilometri in jurul Brasovului”, asa ne spunea primarul George Scripcaru la jumatatea anului 2008, in prezenta ministrului Mediului de la acea vreme, Attila Korodi.

Interesul investitorului provat era justificat de faptul ca unul dintre ansamblurile rezidentiale construite de firma sa si care afecteaza mai mult sau mai putin rezervatia Tampa, se afla chiar in cartierul Racadau.

Promisiunile din partea autoritatilor, care veneau la acea data, precizau ca senzorii vor fi programati sa emita doar pe o anumita banda de frecventa, care nu e periculoasa pentru oameni si care va fi perceputa doar de ursii bruni. Frecventa in cauza trebuia stabilita de specialistii Facultatii de Silvicultura din Brasov, dar care habar n-aveau ca sunt inclusi intr-un astfel de program. Ce-i drept, nici oamenii si nici ursii nu au fost afectati: bariera a fost o simpla actiunea de imagine.

Un plan bine pus la punct

Insa doar pe hartie. „Aparatura va fi achizitionata in maximum doua luni si va fi pusa in functiune cel tarziu in primavara viitoare. Amplasarea senzorilor va incepe in jurul Tampei, pentru a proteja Centrul Istoric, dupa care se va continua cu cartierul Valea Cetatii si Noua”, asa se mentiona in presa vremii.

Noroc cu criza, cu ajutorul careia edilii gasesc scuze: „E adevarat ca proiectul ar fi trebuit sa fie aproape finalizat la aceasta ora, dar sponsorul acestuia, care a promis ca da banii, nu a mai dat niciun semn. Probabil ca l-a atins si pe el criza economica”, a declarat viceprimarul Adrian Gabor in urma cu cateva luni.

Ba, mai mult, el sustine ca nici macar nu ar mai fi nevoie de bariera cu ultrasunete, pentru ca in acea zona au mai ramas doar 5-6 ursi gunoieri.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.