Cel mai mare tarc destinat ursilor din rezervatia de la Zarnesti, unde a fost amenajat si primul observator subteran destinat vizitatorilor care vor sa vada ursii de la distanta mica chiar din interiorul habitatului lor natural, a fost inaugurat de asociatia „Milioane de prieteni” Brasov.
Tarcul pentru ursi, care este al treilea din rezervatie, dar cel mai mare ca dimensiuni, are noua hectare de teren impadurit, fiind construit in sapte luni. Investitia totala, de circa 280.000 euro, a fost suportata in intregime de organizatia World Society for the Protection of Animals (WSPA) din Marea Britanie.
In tarc a fost amenajat un observator natural, un fel de barlog, unde turistii pot intra si admira ursii in habitatul lor natural. Turistii pot intra in observator printr-un tunel de acces de 35 de metri lungime, iluminat, zidurile acestuia avand o grosime de 30 de centimetri, iar geamurile fiind similare celor antiglont, scrie Mediafax.
„Geamurile au circa 20 de milimetri grosime, iar ramele lor sunt fabricate dintr-un metal special foarte rezistent. In acest barlog vor putea intra grupuri de cate 10 – 15 persoane care vor putea admira ursii in deplina siguranta. Deasupra buncarului am pus crengi si pietre, astfel incat sa semene cu o denivelare naturala. Pentru ca nu vor simti ca oamenii sunt in prejma lor, ursii se vor comporta normal, iar amplasarea observatorului in apropierea unui bazin unde ursii vor veni la scaldat va oferi turistilor imagini de neuitat”, a spus Cristina Lapis, presedinta Asociatiei „Milioane de Prieteni”, la inaugurarea tarcului.
Pentru consolidarea drumului din interiorul si exteriorul tarcului au fost concepute 50 de gabioane, care vor opri alunecarile de teren cauzate de ploi, aluviuni sau masini grele. Tarcul este dotat cu o piscina naturala si una betonata. O alta noutate este ca ursii vor avea la dispozitie materia prima (crengile obtinute din toaletarea copacilor) pentru a-si construi barlogul.
Lucrarile pe teren la noul tarc au inceput in primavara lui 2012, iar pentru construirea lui s-au folosit 245 de stalpi Constructorii au utilizat 245 de plase din otel zincat a cate 5,5 metri lungime si cinci milimetri grosime fiecare, plase special comandate din strainatate, potrivit unui comunicat al asociatiei.
Rezervatia, care se intinde pe o suprafata de peste 60 de hectare, adaposteste in prezent 65 de ursi proveniti din captivitate, care erau tinuti in conditii improprii la restaurante, benzinarii, hoteluri sau chiar manastiri.
Pretul de intrare la rezervatie este de cinci lei pentru copii si 25 de lei pentru adulti. Tunelul se afla la trei metri sub pamant, 30 de metri in interiorul tarcului si la 15 metri distanta fata de una din cele doua piscine mari din tarul respectiv. In acest spatiu octagon, de noua metri patrati, incap aproximativ zece persoane care au posibilitatea de a observa ursii din tarc prin cele sapte geamuri securizate.