Bronzatul la solar este la fel de periculos ca fumatul sau consumul de droguri

Bronzatul la solar este la fel de periculos ca fumatul sau consumul de droguri

Bronzarea la solar este extrem de nociva pentru persoanele sub 18 ani si pentru cele cu alunite, la fel de periculoasa precum fumatul sau consumul de droguri, a declarat, marti, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirugicala, dr. Mihaela Leventer.

„Nu este nicio diferenta intre statul la solar, fumatul si consumul de droguri. Toate au riscuri vitale. Evitarea acestor situatii riscante ar imbunatati semnificativ speranta de viata sanatoasa”, a subliniat Leventer, citand un studiu al Skin Center Foundation.

Persoanele care stau la solar periodic prezinta un risc cu 74 la suta mai mare sa faca melanom decat cele care nu fac asta. Riscul celor care se bronzeaza la solar este, de asemenea, de 2,5 ori mai mare sa faca un carcinom scuamos, respectiv de 1,5 ori mai mare sa dezvolte un carcinom bazocelular, se mai precizeaza in acelasi studiu.

In ciuda riscurilor asociate cancerului de piele, solarul nu duce lipsa de clienti. „Industria solarelor reprezinta o afacere estimata la cinci miliarde de dolari pe an”, a precizat, Leventer citand studiul american.

Potrivit medicului, Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirugicala (SRMEDCC) militeaza ca detinatorii de aparate de bronzat artificial sa fie obligati sa limiteze accesul tinerilor sub 18 ani fara acordul scris al parintilor si sa interzica intrarea persoanelor cu alunite numeroase. Aceste prevederi se aplica deja in Australia, SUA si in unele tari europene.

Conform estimarilor SRMEDCC, incidenta aparitiei unei forme de cancer de piele la maturitate creste cu 15 la suta in cazul celor care au apelat la sedinte la solar, in comparatie cu cei care nu au fost expusi, a precizat dr. Leventer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *