Bucurestenii produc 12.000 tone de deseuri intr-o singura luna

0
409
Parlamentarii sunt de acord cu introducerea unei taxe de salubritate pentru toţi cetăţenii şi cu taxarea diferenţiată a celor care colectează selectiv
Bucurestenii produc 12.000 tone de deseuri intr-o singura luna

Cam 12.000 de tone de deseuri – atat produc bucurestenii, intr-o singura luna. Iar cand arunca la cos, romanii par sa arunce orice: de la electrocasnice in stare de functionare pana la bani, acte importante si bijuterii de familie. Multe dintre ele ajung in gunoi din greseala si recuperarea e, adesea, imposibila. Asta pentru ca pana acum nu ne-a convins nimeni sa colectam deseurile selectiv.

Pentru angajatii firmelor de salubrizare, fiecare transport aduce noi surprize.

„Gasim portofele de exemplu, acte, bijuterii, un lantisor. Se gasesc si bani”, a spus Paul Vintila, operator la o firma de salubrizare.

„Sunt tot felul de electronice, electrocasnice, unele chiar in stare buna de functionare – televizoare, am gasit si LCD-uri, calculatoare, laptop-uri”, spune si Cristian Lazar, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitala.

S-au gasit la gunoi chiar si inele de logodna sau acte importante. Atunci cand oameni vad insa acte, spun ca le duc la Politie.

„Chiar am gasit un portofel in care existau un permis de conducere si buletinul. S-a predat la sectia de politie, ca sa fie contactat posesorul, sa-i inapoieze actele”, a spus Vasile Surdu, directorul unei firme de salubrizare din Brasov.

Rar se intampla insa asa. In general, este foarte de recuperat ceva ce ati aruncat din greseala, asta si pentru ca romanii nu s-au obisnuit inca sa colecteze separat deseurile.

„Daca faci colectare selectiva si arunci in containerele de colectare selectiva, sansele sunt mai mari. Daca nu faci colectare selectiva si arunci niste hartii importante la deseuri menajere, cu siguranta nu le mai gasesti. La blocuri, intre blocuri, oamenii prefera sa arunce totul la gunoi”, a precizat Cristian Lazar, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitala.

Cea mai recenta demonstratie in acest sens – angajata unei banci a aruncat acte importante la ghena si nu le-a mai recuperat, in vreme ce salariatii unui hotel au gasit rapid hartii importante pe care le lasasera in containerul de colectare selectiva. In fiecare luna, numai in Bucuresti, sunt colectate 12.000 de tone de gunoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.