Bucurestenii vor fi obligati sa-si sterilizeze cainii si pisicile si sa le implanteze microcipuri.

Adoptii CainiToti bucurestenii vor avea obligatia sa-si sterilizeze cainii si pisicile si sa le implanteze microcipuri de identificare, potrivit unui proiect al municipalitatii aflat in dezbatere publica, a carui nerespectare va fi sanctionata cu amenda de pana la 700 de lei.

De asemenea, locuitorii Capitalei vor trebui sa-si inregistreze cainii si pisicile in varsta de peste sase luni intr-o baza unica de date a Administratiei pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan, directie care va lua locul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan si va fi denumita ASAS.

Amenda pentru proprietarii de caini sau pisici care nu se vor prezenta pentru a le identifica si steriliza va fi cuprinsa intre 500 si 700 de lei. Cei care vor lasa animalele nesupravegheate pe domeniul public vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 200 si 400 de lei.

Potrivit aceluiasi proiect de hotarare, pentru a detine un animal de casa, bucurestenii vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: indentificare prin microcip subcutanat, inregistrare in baza unica de date, existenta unui carnet de sanatate si sterilizarea oricaror animale cu varsta de peste sase luni.

Identificarea prin microcipare a animalelor se va face de catre ASAS, medicii veterinari de libera practica avand contract de prestari servicii cu aceasta institutie. Numarul de microcip va fi inscris in carnetul de sanatate al animalului.

sterilizarea animalelor de companieIn plus, datorita clinicii mobile pe care o va avea in dotare, ASAS se va putea deplasa la cerere, contra cost, pe teritoriul Capitalei, in vederea sterilizarii si/sau identificarii a cainilor si pisicilor fara stapan pe care cineva doreste sa ii adopte. Astfel, capturarea unui caine fara stapan va costa 30 de lei, sterilizarea – 40 de lei, identificarea cu microcip – 10 lei, iar vaccinarea antirabica – 5 lei.

Proiectul, propus de Directia de Protectie a Mediului si Educatie Eco-Civica din Primaria Capitalei, are ca obiect, potrivit initiatorilor, „detinerea si controlul reproductiei cainilor si pisicilor in Municipiul Bucuresti”.

Conform datelor organizatiilor neguvernamentale, in Bucuresti sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala.

Conform unui sondaj Gallup Romania, 70% dintre bucuresteni se declara deranjati de prezenta pe strazi a cainilor fara stapan, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea cainilor comunitari.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *