Bulgaria construieste atomocentrala de la Belene

0
296

Uniunea Europeana trebuie sa se decida pana la sfarsitul anului daca va permite sau nu Rusiei sa se implanteze pentru prima oara pe piata UE a energiei nucleare. Lucrul s-ar petrece prin intermediul Bulgariei, care intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, ale carei reactoare vor fi furnizate de Rusia.

Bulgaria si-a prezentat planurile Comisiei Europene, care va face o evaluare a proiectului. Chiar in cazul unui aviz negativ, Comisia nu ar putea bloca proiectul, insa in cazul unui aviz pozitiv, Bulgaria ar putea primi ajutoare financiare din partea agentiei europene Euratom si din partea Bancii Europene de Investitii. Ar fi pentru prima oara ca UE ar finanta un proiect nuclear de care ar beneficia si Rusia, furnizoarea celor doua reactoare ale viitoarei centrale.
Centrala, foarte criticata de ecologistii bulgari, care ii subliniaza riscurile ecologice si politice, va fi instalata la Belene, langa Nicopole, la egala distanta de Turnu-Magurele si de Zimnicea de pe malul romanesc.

Sursa: Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.