Bulgaria renunta la centrala nucleara de la Dunare

Bulgaria ingheata construirea centralei nucleare din Belene din cauza ca nu exista garantii ca proiectul este profitabil, a anuntat premierul Boiko Borisov, relateaza Sofia News Agency.centrala nucleara

„Nu se stie cand ar primi Bulgaria inapoi banii pe care i-ar investi in centrala din Belene. Suntem dispusi sa discutam despre pretul investitiei cu oricine imi poate arata un pret. Orice altceva este o discutie lipsita de consistenta”, a spus premierul dupa o intalnire cu ambasadorii UE la Sofia.

Totusi, ministrul bulgar al energiei, Traicio Traikov, a declarat ca nu s-a luat nicio decizie legata de renuntarea la proiectele Burgas-Alexandrupolis si Belene, chiar daca premierul a facut un anunt in acest sens cu cateva minute inainte, relateaza Sofias News Agency.

Secretarul de stat din Ministerul roman al Economiei, Tudor Serban, a declarat la 29 aprilie ca Bulgaria a invitat Romania sa participe in locul grupului german RWE la proiectul tarii vecine de constructie a unei centrale nucleare la Belene, insa tara noastra a refuzat aceasta propunere. „Bulgaria ne invitase sa participam la proiect in locul RWE, insa i-am refuzat politicos, pentru ca noi avem deja proiectele noastre”, a declarat la o conferinta la Cernavoda secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.

Organizatiile de mediu sustineau ca este periculoasa construirea unei centrale nucleare la Belene, din cauza riscului seismic, centrala aflandu-se la doar 100 de kilometri de Bucuresti.

Concernul energetic german RWE a anuntat in octombrie 2009 ca se retrage din controversatul proiect al centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei. Oficialii de la RWE anuntasera astfel la numai 10 luni de la intrarea in proiectul Belene retragerea, motivul invocat fiind cel al finantarii nesigure.

Romania detine o singura centrala nucleara, la Cernavoda, ce are doua reactoare ce au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare. Cele doua unitati nucleare acopera circa 20% din productia de electricitate din Romania.

De asemenea, autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, care ar putea fi functionala in 2030. Aceasta ar putea avea o putere instalata de 1.000 MW.

Sofia News Agency a relatat recent ca societatea rusa Atomstroiexport se pregateste sa pregateste sa dea in judecata Guvernul bulgar, pentru inghetarea proiectului centralei nucleare de la Belene. Potrivit unor informatii neoficiale, citate de o publicatie ceha, rusii au contactat cabinetul de avocatura Sidley Austin LLP pentru a-i reprezenta in caz. Avocatii Sidley Austin LLP sunt specializati in cazuri similare si au castigat mai multe procese intre investitori si state.

Premierul bulgar si partidul de guvernare, GERB, au anuntat recent ca proiectul de construire a centralei de la Belene va fi suspendat pana cand guvernul va gasi un nou investitor si fonduri pentru a-l finaliza. Noul investitor ar urma sa inlocuiasca societatea germana RWE, care s-a retras in toamna anului 2009.

Centrala urma initial sa fie construita de compania rusa Atomstroiexport, pentru patru miliarde de euro. Societatea a semnat un contract in acest sens cu guvernul precedent, condus de socialisti.

In aprilie, Borisov a respins oferta de imprumut de doua miliarde de euro facuta de Moscova, in schimbul unei cote parti in centrala, si a anuntat ca executivul va cauta un alt investitor. Si Serbia si-a exprimat interesul in acest proiect, a anuntat premierul bulgar, dupa o vizita recenta la Belgrad.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *