Peste 60% din pinguini sunt pe cale de disparitie

Toata lumea iubeste pinguinii. Insa, in ciuda popularitatii lor in regatul oamenilor, putini stiu ca pinguinii din toata lumea sunt pe cale de disparitie.pinguini pe cale de disparitie

Pinguinii primesc mai putin atentie din parte presei decat alte specii amenintare, precum tigrii, elefantii, rinocerii sau balenele, insa se afla intr-un pericol la fel de mare.

Potrivit Listei Rosii IUCN, peste 60% din pinguinii de pe Terra sunt pe cale de disparitie.

De ce mor pinguinii? Din cauza competitiei cu oamenii, pe care o pierd. Lupta intre specii nu se da pentru teritoriu, asa cum se intampla in cazul altor animale, ci pe hrana.

„Principala amenintare la adresa pinguinilor este pescuitul excesiv”, spune dr. David G. Ainley, expert in pinguini.

„Toti piunguinii, cu exceptia celor din Antarctica, al caror habitat este protejat de gheata, au fost grav afectati de pescuitul in exces al oamenilor. Pinguinii au nevoie de multa mancare, in apropierea lor”, a explicat cercetatorul.

Doar 4 din cele 18 specii de pinguini traiesc in Antarctica, dar sunt cele mai cunoscute publicului larg.

Alte amenintari la adresa frumoaselor pasari sunt distrugerea habitatului de catre oameni si schimbarile climatice. Schimbarile climatice nu sunt insa, in acest moment, la fel de daunatoare ca pescuitul in exces.

O specie de pinguin este amenintata si de forarile pentru petrol. Pinguinul african, care traieste pe coasta de sud a Africii, inoata si se hraneste intr-una dintre cele mai aglomerate zone portuare ale lumii. Doua deversari de petrol din ultimii 20 de ani, 1994 si 2000, au omorat peste 30.000 de pinguini.

Cercetatorul spune ca cei care iubesc pinguinii ii pot salva cerand infiintarea unor zone marine protejate, singurul mod de a controla pescuitul.

In plus, Ainley spune ca oamenii trebuie sa evite sa cumpere bibanul de mare provenit din Chile, intrucat acest peste este si el in declin, afectand si populatiile de balene, foci si pinguini din zona.

„Precum pinguinii din filmul Happy Feet, o pelicula excelenta: Nu ne mai mancati pestii!”, spune cercetatorul.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *