Tot mai multe persoane apeleaza in ultimul timp la ajutorul fitoterapeutilor pentru a se vindeca de diverse afectiuni cu ajutorul plantelor. De la simple raceli si pana la boli mai grave, plantele medicinale pot face minuni. Sunt insa si persoane care considera ca un ceai de plante nu poate avea acelasi efect ca un medicament preparat in laborator.
De cativa ani au inceput sa apara in Buzau asa numitele farmacii naturiste sau plafarele. Buzoienii au inceput repede sa apeleze la medicamentele naturale oferite de catre acestea, insa unii dintre ei nu au stiut ca tratamentele naturiste se iau tot dupa o reteta prescrisa de un fitoterapeut, dupa o sedinta avuta cu un astfel de specialist.
„Prin plante se pot trata o multitudine de patologii, dar din pacate nu este suficient doar tratamentul fitoterapeutic. In primul rand, in vindecarea patologiilor pe care le avem, rolul cel mai important noi il detinem, adica psihicul nostru si puterea noastra de a crede in vindecare, iar apoi vin remediile”, ne-a spus Rodica Badulescu, consultant fitoterapeutic.
Cei mai multi dintre buzoienii care au apelat pana acum la medicina naturista au facut-o din cauza nemultumirilor legate de serviciile oferite de catre medicina alopata. „Eu am venit pentru prima data la fitoterapeut pentru ca am luat atat de multe medicamente pana acum incat ma doare stomacul si tot nu ma simt bine. Chiar vreau sa incerc un tratament naturist pentru ca multe dintre cunostintele mele s-au simtit bine dupa o cura cu plante”, ne-a spus Ioana Firon, o buzoianca de 56 de ani.
Dorinta buzoienilor de a se vindeca in mod natural de afectiunile pe care le au a fost observata si de catre fitoterapeuti. „Din 9- 10 pacienti pe care eu ii consiliez pe zi, cel mult doi sunt la control, adica pentru a doua oara la cabinet, restul sunt pentru prima data. Dupa tratamentul natural prescris, ii chemam la control dupa trei luni”, ne-a declarat Rodica Badulescu, consultant fitoterapeutic.
Nici medicii nu sunt total impotriva tratamentelor naturiste, insa considera ca acestea nu au acelasi efect ca medicamentele produse in laborator. „Eu nu sunt total impotriva tratamentelor pe baza de plante, insa consider ca nu pot fi luate fara alte medicamente. Lumea trebuie sa tina cont ca sunt si plante care pot face rau, de exemplu ceaiul de crusin folosit pentru constipatie s-a demonstrat ca este cangerigen. Pentru a putea apela la un tratamente naturist, un pacient trebuie sa stie foarte bine ce probleme mai are si ce efecte adverse poate avea acel tratamet. In plus, cand este vorba de o boala mai grava , nu este indicat doar un tratament naturist”, ne-a spus Karmencita Pricop, medici generalist.
Sursa: Adevarul